StoryEditor

Koncepcia likvidácie látok PCB

22.05.2003, 00:00

Výbor NR SR pre životné prostredie a ochranu prírody odporučil Ministerstvu životného prostredia SR prijať koncepciu komplexného riešenia likvidácie polychlórovaných bifenylov (PCB). Zároveň súhlasil s tým, aby s finančným prispením štátu a v spolupráci s Chemkom Strážske, kde je uskladnených asi tisíc ton týchto nebezpečných látok, riešilo ich likvidáciu. Uviedol to počas výjazdového zasadania uvedeného parlamentného výboru na východe Slovenska jeho spravodajca László Köteles.
Chemko v troch skladoch v areáli závodu dočasne a v zmysle platnej legislatívy uskladňuje asi tisíc ton polychlórovaných bifenylov. "Očakávame výraznejšiu finančnú podporu od štátu pri znižovaní koncentrácie PCB a dekontaminácie zeminy, pretože sami nie sme schopní tento problém zvládnuť," povedal Eugen Kovaľ, riaditeľ odboru manažérskych systémov firmy Chemza, dcérskej spoločnosti Chemka. Výbor podporuje aj návrh zvýšiť štátny rozpočet na rok 2004 minimálne o jednu miliardu korún, ktorá pôjde na riešenie ekologických dlhov v SR.
Náklady na likvidáciu polychlórovaných bifenylov technológiou GPCR (hydrogenáciou), ktorá by sa použila v Európe vôbec po prvý raz, sa odhadujú asi na 18 mil. USD. Chemza sa uchádza vo Svetovej banke o finančnú podporu 11 mil. USD z Globálneho fondu životného prostredia, ďalších 4,2 mil. USD by malo poskytnúť Chemko ako producent PCB, asi 2 mil. USD slovenská vláda a 0,7 mil. USD medzinárodné a mimovládne organizácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 16:57