StoryEditor

Európa ide hore s cenou

20.03.2007, 23:00

Priemerné ceny nových áut v Európe po roku poklesu opäť stúpli. Cenový index štatistiky Roadtodata v poslednom štvrťroku 2006 v devätnástich sledovaných krajinách vzrástol o 1,3 percenta. Cenová konkurencia sa prejavila najmä v segmente malých a luxusných vozidiel.
Najdrahšie sú nové autá už tradične v Dánsku, ich ceny o 98 percent presahujú európsky priemer. Najlacnejšie je Švajčiarsko, kde vozidlá stoja dvanásť percent pod priemerom.
Napriek všeobecnému miernemu zdraženiu šesť krajín zaznamenalo pokles cien. Najväčšie zníženie -- o 1,5 percenta -- zažilo Taliansko, okrem neho autá zlacneli vo Švédsku, v Poľsku, Portugalsku a Grécku. Najväčší vzostup cien nastal v Nemecku (3,6 percenta), po ňom nasleduje so zdražením o 3,4 percenta Maďarsko a Francúzsko.
Neveľmi priaznivý vývoj zaznamenal predaj vozidiel, ktorý sa v poslednom štvrťroku medziročne zvýšil iba o 0,6 percenta. Pod tento vzostup sa podpísal najmä predaj malých vozidiel, ktorý stúpol priemerne o 16,8 percenta, hoci niektoré krajiny zaznamenali až tretinové zvýšenie.
Príčinou slabého rastu je podľa správy fakt, že predaj áut klesol v jedenástich sledovaných štátoch. Najväčší rast predaja zaznamenalo Belgicko (7,7 percenta), najväčší pokles zas Poľsko (7,9 percenta). Zaujímavý je aj fakt, že predaj áut s dieselovým motorom prekonal predaj benzínových.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 22:14