StoryEditor

Preclite topánky z Číny a Vietnamu, vyzýva Brusel

31.08.2006, 00:00

Európska komisia včera schválila plán zavedenia antidumpingových ciel na dovoz koženej obuvi z Číny a Vietnamu, ktorý názorovo rozdelil krajiny Európskej únie na dve skupiny.
Ako informovala komisia, eurokomisári schválili odporúčanie komisára pre obchod Petra Mandelsona zaviesť na päť rokov desaťpercentné clo na dovoz koženej obuvi z Vietnamu a 16,5-percentné clo v prípade čínskej obuvi. Návrh zavedenia antidumpingových ciel na import ázijskej obuvi musia však ešte pred vypršaním platnosti dočasných ciel 6. októbra schváliť aj členské štáty únie.
Ako informoval v stredu eurokomisár Mandelson, aktuálnu verziu plánu zavedenia ciel majú už k dispozícii vlády členských krajín únie. Členské štáty Európskej únie však nemajú rovnaký názor na zavedenie antidumpingových ciel. Niektoré krajiny vrátane tradične liberálnych škandinávskych štátov nevidia potrebu zavedenia sankčných ciel na dovoz ázijskej obuvi, kým na strane druhej, štáty s vlastnou rozvinutou obuvníckou výrobou požadujú sprísnenie colných opatrení.
Väčšina vládnych expertov štátov EÚ tento mesiac návrh Mandelsona zamietla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 20:49