StoryEditor

ČEZ-u vraj hrozí zoštátnenie

07.06.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Privatizácia časti energetickej spoločnosti ČEZ sa paradoxne môže zmeniť v zoštátnenie. Ak ČEZ vykúpi desatinu svojich akcií, ktoré potom zruší, štát ako hlavný akcionár bude musieť ostatným akcionárom povinne ponúknuť odkúpenie ich akcií.

Napísal to denník Mladá fronta Dnes.
Štát chce zo svojho 67,61-percentného podielu predať sedem percent akcií ČEZ-u, zároveň však akcie so súhlasom štátu začal nedávno nakupovať aj ČEZ. Valné zhromaždenie totiž odsúhlasilo nákup až desať percent akcií, ktoré firma následne zruší a zníži tým základný kapitál.
Ak by ČEZ aj štát postupovali podľa teraz platného scenára, podiel štátu najskôr klesne na 60,61 percenta a po znížení kapitálu ČEZ-u sa zvýši na 67,35 percenta. Len čo však akcionár presiahne dvojtretinovú hranicu, musí podľa Obchodného zákonníka ponúknuť ostatným odkúpenie ich akcií.
Analytici však predpokladajú, že ide len o teoretickú možnosť a že štát sa povinnosti ponúknuť odkúpenie akcií menšinových vlastníkov vyhne. "Správu vnímame ako neutrálnu, pretože nie sú k dispozícii informácie o tom, aké množstvo akcií chce ČEZ zrušiť v momente, keď dokončí spätné odkúpenie 10 percent akcií. Zároveň sa nevie ani to, akú cenu by štát musel v rámci spätného odkúpenia ponúknuť," povedal Jan Krejčí zo spoločnosti Patria Finance.
Štát chce predajom siedmich percent akcií ČEZ-u ešte tento rok získať 31 miliárd korún na stavbu diaľnic a opravu ciest.
Keby sa však všetci ostatní akcionári rozhodli akcie predať, pri súčasných cenách by to štát stálo takmer 200 miliárd korún. Teraz sa akcie firmy predávajú za viac než 1 000 Kč. Cena, akú by štát musel ostatným akcionárom ČEZ-u ponúknuť, sa zatiaľ nedá určiť. Minister financií Miroslav Kalousek označil tieto špekulácie za predčasné. Jeho námestník Ivan Fuksa, ktorý má predaj ČEZ-u na ministerstve na starosti, riziko povinného odkúpenia nevylúčil. Podľa neho však v celej operácii existuje v prípade negatívneho vývoja viacero záchranných bŕzd.
Úplne to však vylúčil hovorca spoločnosti ČEZ Ladislav Kříž. "Dôvodom je skutočnosť, že s akciami v držaní spoločnosti nie je možné hlasovať," povedal Kříž. Z obchodného zákonníka vyplýva, že určujúci nie je akcionársky podiel, ale podiel na hlasovacích právach. Ak ČEZ odkúpi 10 percent akcií a štát predá sedem, ako sa plánuje, klesne počet hlasujúcich akcií na 90 percent. Ak štát predá menej než sedem percent a ČEZ plánovaných desať vykúpi, podiel štátu na hlasovacích právach sa ešte zvýši. "Zrušením akcií sa tento stav stane nezvratný," dodal Kříž.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 19:28