StoryEditor

Záhady okolo Rosukr-energa sa množia

03.05.2006, 00:00

Kto stojí za spoločnosťou Rosukr-energo? Za firmou, ktorá kontroluje dovoz plynu na Ukrajinu. Záhadné Rosukr-energo (RUE) je registrované vo Švajčiarsku, vzniklo v roku 2004 a už v ďalšom roku vykázalo zisk 500 miliónov dolárov.
Podľa denníka Die Presse odpoveď na túto otázku je zaujímavá nielen pre Rusko a Ukrajinu, vo vzájomnom spore ktorých RUE vstupoval ako sprostredkovateľ, ale aj pre celú Európu. Veď 80 percent ruského plynu prechádza cez ukrajinské územie.
Ruský prezident Vladimir Putin v januári obvinil Ukrajinu, že vedome vyprovokovala konflikt, aby na scénu uviedla RUE. Zároveň uviedol, že Ukrajine patrí 50 percent v tejto záhadnej spoločnosti. Ukrajinská vláda okamžite zareagovala vyhlásením, že do funkcie sprostredkovateľa chce inú spoločnosť a žiadala zverejnenie mien skutočných vlastníkov.
Žiadosť zostala nevypočutá. Zistilo sa iba to, že polovicu v RUE vlastní ruský Gazprom. Otázka teda znie inak: pre koho?
A tak sa do veci zapojili súdy a vyšetrovatelia. Od polovice apríla na podnet spoločnosti Naftogas Ukraina a rady ministrov vec vyšetrujú americké úrady. No Američania nie sú jediní, aktivity začali vyvíjať aj bezpečnostné zložky Ukrajiny a Ruska.
Zatiaľ nikto nič nenašiel. Minulý týždeň sa o palcové titulky postarala britská mimoštátna organizácia Global Witness, ktorá sa preslávila napríklad tým, že v roku 2002 odhalila korupciu v americko-kazašskom obchode s plynom. Organizácia v tomto prípade našla spojenie medzi zakladateľmi RUE a spoločnosťou EuralTransGas (ETG), ktorá v minulosti dovážala turkménsky plyn na Ukrajinu a pre "nedostatočnú transparentnosť" ju nahradil práve RUE.
Prvé spojenie malo nastať prostredníctvom viedenskej firmy DEG Handels- und Unternehmensberatungsgmbh. Spoločnosť bola jedným z akcionárov ETG a sídli na rovnakej adrese ako Centragas Holding, ktorý je dcérou Raiffeisebank Investment. Zaujímavý je fakt, že akcionárom holdingu je azda všadeprítomný RUE.
Súčasný riaditeľ RUE Oleg Palčikov navyše v roku 2003 riadil moskovské zastúpenie ETG. Podľa kyjevskej tlače, keď v roku 2004 prijal funkciu v RUE, zastupoval záujmy Centragasu.
Do špekulácií sa koncom minulého týždňa zapojil aj ruský denník Izvestija, keď zverejnil informácie pochádzajúce údajne zo správy audítorskej a konzultačnej spoločnosti PricewaterhouseCoopers. Správa uvádza ako vlastníkov Centragasu dvoch ukrajinských podnikateľov. Prvým je Dmitri Firtaš, ktorý sa činil v obchode s plynom medzi Ukrajinou a Turkménskom, a patrí mu 90 percent. Duo dopĺňa Ivan Fursin, vlastník Misto-Bank v Odese. Obaja sú označovaní za priateľov ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka.
Kyjev túto informáciu spochybňuje a považuje podnikateľov len za nastrčené figúrky. A znalci spochybňujú aj podozrenie, že skutoční vlastníci majú blízko k ukrajinskej vláde. V prospech ich postoja hovorí fakt, že jedna zo strán by túto informáciu určite vytiahla ako triumf v nedávno ukončenom tvrdom volebnom boji.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. máj 2024 15:28