StoryEditor

iPhone príde na pulty v júni

07.06.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Dlho očakávaný telefón iPhone od spoločnosti Apple sa začne v Spojených štátoch predávať od 29. júna. iPhone v sebe spája funkcie mobilného telefónu, mediálneho prehrávača a prístroja na mobilné pripojenie na internet.
Výrobca počítačov Mac a populárnych digitálnych prehrávačov hudby iPod už pred časom oznámil, že nový mobilný telefón by sa mal začať predávať koncom júna. Cena nového prístroja sa má v závislosti od konfigurácie pohybovať od 499 do 599 dolárov, v prepočte 12 550 až 15 050 korún. Exkluzívne právo na jeho predaj bude mať mobilná divízia spoločnosť AT&T, kedysi známa pod menom Cingular.
V Európe sa iPhone podľa mediálneho zástupcu českého Apple Ondreja Hampla začne predávať v poslednom štvrťroku. "Dátum, cenu ani žiadne iné podrobnosti Apple v tejto chvíli nekomentuje," dodal.
iPhone nemá klávesnicu, iba dotykový displej. Nový prístroj predstavil na začiatku januára generálny riaditeľ firmy Steve Jobs. V máji Apple získal súhlas na predaj od americkej Federálnej komisie pre telekomunikácie. Mnoho analytikov predpokladá, že iPhone bude po iPode ďalším hitom v produktovej ponuke Apple a mal by upevniť jeho dominantné postavenie na trhu s prenosnými digitálnymi mediálnymi zariadeniami. Napríklad Apple vďaka iPodu kontroluje vyše 70 percent amerického trhu s MP3 prehrávačmi a Jobs odhaduje, že na budúci rok by mohli predať asi desať miliónov iPhonov.
Podľa komentára vedúceho redakcie odborného servera Mobil.cz Jana Maturu bude iPhone hitom skôr v USA než v Európe a na ostatných trhoch. Za hlavný dôvod označuje predovšetkým očakávanú vysokú cenu, ktorou sa v Európe vyznačujú všetky výrobky so značkou jablka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 16:05