StoryEditor

Zisky iných rafinérií rýchlo rastú

14.08.2006, 00:00

Miliardové zisky a dvojciferný rast tržieb zďaleka nie sú doménou len bratislavského Slovnaftu. "Vystarané" majú všetky rafinérske skupiny sveta. Drahá ropa a s ňou súvisiace vysoké ceny motorových palív im zabezpečujú plynulý rast tržieb, pričom predaj nemusia zvýšiť ani o korunu.
Najväčšia svetová verejne obchodovaná ropná spoločnosť na svete ExxonMobil v druhom štvrťroku zvýšila oproti vlaňajšku tržby o dvanásť percent na 99,03 miliardy dolárov. Ani takto rýchly rast tržieb analytikov neuspokojil, tí korporácii predpovedali vyše stomiliardové tržby.
Nerastú len tržby, ale väčšine ropných spoločností aj zisky. Holandsko-britský koncern Royal Dutch/Shell zvýšil v druhom štvrťroku čistý zisk na 7,3 miliardy dolárov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o 40 %. Zisk očistený od jednorazových efektov sa medziročne zvýšil o 36 percent na 6,3 miliardy dolárov.
Spoločnosti British Petroleum stúpol v druhom štvrťroku zisk bez zahrnutia zmien hodnoty zásob o 23 percent na rekordných 6,12 miliardy dolárov. K rastu podľa vyhlásenia spoločnosti prispeli najmä vysoké ceny ropy, ktoré vyrovnali aj pokles ťažby. British Petroleum je druhou najväčšou ropnou spoločnosťou na svete.
Cena ropy, z ktorej ropné spoločnosti profitujú, dosiahla v prvom polroku priemernú úroveň 65,6 dolára za barel, čo bolo o šestnásť dolárov viac ako vlani v rovnakom období.


Rast ziskov rafinérií
Royal Dutch/Shell + 40 %
ExxonMobil +35 %
British Petroleum +23 %
Total +16 %

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 14:29