StoryEditor

Včelári pri Vrábľoch nesmú obchodovať

27.12.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Veterinárna a potravinová správa sa snaží zastaviť šírenie moru včelieho plodu na juhozápadnom Slovensku pri Vrábľoch. Ohnisko nákazy bolo zistené v obci Tajná, ochranné pásma, v ktorých je zakázané premiestňovanie, predaj a nákup včelstiev, sú v obciach Čifáre, Telince, Vráble, Horný Ohaj, Nová Ves nad Žitavou a Nevidzany.
Podľa riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Nitre Juraja Škváru je v ohnisku nákazy nevyhnutné zlikvidovať nielen všetky včely a čeľade včiel postihnuté morom včelieho plodu, ale aj všetko horľavé náradie. Kovové náradie je nevyhnutné dezinfikovať. Med od chovateľa, u ktorého bola nákaza zistená, sa nesmie používať na ďalšie spracovanie a konzumáciu.
Pre ohnisko nákazy a ochranné pásmo začali platiť osobitné podmienky. "Bude potrebné vykonať jarné a jesenné prehliadky všetkých včelstiev, rovnako aj prehliadky starých opustených úľov a zabezpečiť ich uzavretie," uviedol Škvára. Nákaza sa bude považovať za zdolanú, ak budú splnené všetky nariadené opatrenia, negatívne výsledky prehliadok a po uplynutí 12-mesačnej pozorovacej lehoty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 03:06