StoryEditor

Vyšetrovanie v General Motors

28.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Najväčšia svetová automobilka General Motors oznámila, že jej úrady zaslali obsielku s požiadavkou na vysvetlenie určitých finančných transakcií. Vyšetrovanie sa týka firemných účtov a vzťahuje sa na prešetrenie spôsobu, akým General Motors účtoval príspevky zamestnancov vrátane odvodov do penzijných fondov.
Vzhľadom na to, že ide o informácie, ktoré môžu mať zásadný vplyv na kurz akcií, spoločnosti majú v takýchto prípadoch povinnosť o týchto skutočnostiach bezodkladne informovať. Úrady chcú taktiež objasniť finančné transakcie medzi automobilkou a dodávateľom dielcov Delphi, ktorý nedávno vyhlásil bankrot.
Automobilku sa okrem Komisie pre cenné papiere chystá vyšetrovať aj federálna veľká porota, a to pre aktivity jej odnože General Motors Acceptance Corp. Tento krok je súčasťou širšieho vyšetrovania poisťovní a súvisí s podozrením, že niektoré podniky využívajú špeciálne poisťovacie produkty na zlepšenie výsledkov hospodárenia.
Na problémy General Motors začali nervózne reagovať devízové trhy a dokonca kvôli nim sa oslabil aj kurz dolára. Ten klesal už preto, že sa obchodníci rozhodli inkasovať zisky z rýchleho rastu kurzu, predaj dolára však nabral na sile práve po správe o situácii v General Motors, informovala agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 23:49