StoryEditor

Európsku úniu trápi cukor

09.05.2007, 00:00

Európska komisia v pondelok navrhla zmeny týkajúce sa režimu reštrukturalizácie v sektore cukru. Ich cieľom je znížiť výrobu cukru v Európskej únií na udržateľnú úroveň.
Režim reštrukturalizácie umožňuje výrobcom, ktorí nie sú schopní čeliť konkurencii s novými nižšími cenami, získať financie na opustenie cukrovarníckeho odvetvia. Počas prvých dvoch rokov jeho trvania sa cukrovary vzdali menej kvót, ako sa pôvodne očakávalo, preto je potrebné uskutočniť zmeny na zvýšenie jeho lákavosti.
Komisia je presvedčená, že navrhované zmeny budú viesť k tomu, že sa výrobcovia vzdajú približne 3,8 milióna ton kvóty na cukor, okrem 2,2 milióna ton, ktorých sa už vzdali. Ak množstvo kvót, ktorých sa podniky vzdajú do roku 2010, nebude postačujúce, komisia navrhuje, aby miera povinného zníženia kvót závisela od množstva kvót, ktorých sa vzdali jednotlivé členské štáty. Európska rada a parlament by mali tento návrh prijať do konca októbra tohto roka.
Výroba má klesnúť
"Reštrukturalizačný fond predstavuje základný prvok našej reformy a ponúka finančné výhody tým podnikom, ktoré nie sú schopné konkurovať nižším cenám zavedeným prostredníctvom reformy. No nanešťastie sa tento fond nepreukázal ako dostatočne lákavý. Verím však, že zmeny, ktoré v súčasnosti navrhujeme, podporia väčšie množstvo podnikov, aby sa vzdali svojich kvót. Vyzývam ich k tomu, aby sa chopili tejto šance. Keď sa ceny znížia, život bude ťažší. A po roku 2010 už nebudeme mať finančné prostriedky na pomoc výrobcom, ktorí sa budú musieť stiahnuť z trhu," hovorí Mariann Fischer Boelová, komisárka pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. Pri stanovení konečného povinného zníženia kvót sa zohľadní úspešnosť každého členského štátu pri znižovaní kvót.
Podpora 10 percent
Jednou z navrhovaných zmien je, aby sa percentuálny podiel podpory pre pestovateľov a dodávateľov strojového zariadenia stanovil pevne na 10 percent, bez možnosti jeho zvýšenia. Pestovatelia, ktorí sa vzdajú kvóty, získajú doplnkovú platbu poskytnutú so spätnou platnosťou, aby sa bolo možné vyhnúť znevýhodňovaniu tých, ktorí sa svojich kvót už vzdali.
Okrem zníženia ceny cukru o 36 percent a vyplatenia neviazanej pomoci poľnohospodárom predstavovalo základný prvok reformy EÚ v sektore cukru založenie reštrukturalizačného fondu financovaného výrobcami cukru s cieľom napomáhať dosiahnutie väčšej konkurencieschopnosti tohto sektora. Účelom tohto opatrenia je odobrať približne 6 miliónov ton z kvót, aby sa zabezpečila rovnováha na trhu po uplynutí štvorročného prechodného obdobia. Jediným cukrovarom na Slovensku je spoločnosť Považský cukor, ktorého majoritným vlastníkom sa stala v roku 2001 nemecká firma Nordzucker.

Znižovanie kvót cukru
Rok Objem zníženia Kompenzácia na tonu cukru
2006/07 -1,5 milióna ton 730 euro
2007/08 -0,7 milióna ton 625 euro
2008/09 ? 520 euro
2009/10 ? 400 euro
Zdroj: Európska komisia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 15:16