StoryEditor

Podnikatelia mieria na Sibír

12.11.2006, 23:00

Slovenskí podnikatelia by sa mohli uplatniť na ďalekej Sibíri. Hlavne o ekonomickej spolupráci sa rozprávalo koncom minulého týždňa na návšteve prezidenta Ivana Gašparoviča v Krasnojarskej oblasti. "Máme záujem o prehlbovanie spolupráce v oblasti vytvárania spoločných podnikov, vstup našich podnikov do modernizácie a reštrukturalizácie ruských podnikov, do dopravnej infraštruktúry a tranzitných systémov," povedal prezident.
O spolupráci hovorili aj na samosprávnej úrovni. "Miestni podnikatelia majú záujem voziť k nám množstvo nerastných surovín, majú tu aj kvalitné drevo. My im zas môžeme ponúknuť technológie," hovorí člen delegácie, košický župan Zdenko Trebuľa. Vo februári príde do Košíc na návštevu krasnojarský gubernátor s miestnymi podnikateľmi.
Prvé kontakty v Krasnojarsku otvorili aj slovenskí podnikatelia, ktorí politikov sprevádzali. Ľudovít Černák z koncernu Sitno Holding bol v Krasnojarsku už niekoľkokrát. "Bol som prekvapený dynamikou rastu tohto regiónu. Ruskí podnikatelia z oblasti strojárstva sa živo zaujímajú o spoluprácu. Je tu veľmi veľa plusov, ktoré potláčajú hlavné mínus -- že sem treba sedem hodín letieť," povedal pre HN.
Slovenské podniky majú v oblasti východnej Sibíri možnosti na dodávky materiálov alebo spoločné investície s ruskými partnermi. Naopak, keďže obrovské sibírske plochy sú bohaté na nerastné suroviny, niektorí podnikatelia tu začali dohadovať kontrakty na dodávky surovín na Slovensko. Podľa východoslovenských biznismenov je výhodou, že širokorozchodná železnica vedie až do Košíc.
Od minulého týždňa v Krasnojarsku funguje slovenský honorárny konzulát. Slovenská diplomacia si túto lokalitu vybrala hlavne kvôli dynamickému ekonomickému rastu a možnostiam spolupráce -- Krasnojarská oblasť je najrýchlejšie sa rozvíjajúcim regiónom Ruska, ktorý však potrebuje na rýchly rast aj kooperáciu spoza hraníc.
"Vidím možnosti spolupráce pre naše stavebné firmy, chemický priemysel a podobne," hovorí Trebuľa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 21:34