StoryEditor

Stačí podpísať zmluvu

24.04.2007, 00:00

Kto chce volať lacnejšie prostredníctvom alternatívneho operátora, nemusí sa báť, že mu nový operátor bude ťahať do bytu nové káble a že bude musieť vrátiť svoj starý telefón. Väčšina alternatívnych operátorov ponúka svoje služby prostredníctvom klasických pevných liniek od spoločnosti T-Com.
Človek, ktorý si vyberie alternatívneho operátora, bude naďalej aj zákazníkom spoločnosti T-Com. Po podpise zmluvy s alternatívnym operátorom sa jeho hovory budú automaticky na ústredni prepínať na sieť tohto operátora. To však len v prípade, že zákazník pred telefónnym číslom vytočí predčíslie svojho operátora.
Aby mohol telefonujúci využívať služby alternatívneho operátora, musí s ním najprv podpísať zmluvu. Po jednom až siedmich dňoch od podpisu zmluvy bude môcť zákazník volať prostredníctvom siete nového operátora.
V praxi to funguje tak, že volajúci musí pred vytočením požadovaného čísla vytočiť predčíslie svojho operátora. Ak napríklad volá na číslo 0905 123 456 a jeho operátor má predčíslie 4004, musí vyťukať číslo 4004 0905 123 456. Ak predčíslie nezadá, hovor pôjde cez sieť spoločnosti T-Com.
Alternatívni operátori však ponúkajú aj špeciálne zariadenie alebo telefón, ktoré budú automaticky vytáčať predčíslie. To znamená, že zákazník vytočí telefónne číslo tak, ako keby volal v sieti T-Com. Niektoré zariadenia sa dajú nastaviť tak, aby predčíslie vytáčali len vtedy, ak je to pre zákazníka výhodné. To znamená, že napríklad volania na Slovensko môžu ísť cez T-Com a volania do zahraničia cez alternatívneho operátora.
Každý si môže vybrať nielen jedného, ale viacerých alternatívnych operátorov. S každým však musí podpísať zmluvu. V takom prípade však musí takýto zákazník vždy pred číslom vytočiť predvoľbu daného operátora. Nemôže to za neho urobiť špeciálne zariadenie.
Využiť služby alternatívneho operátora však nemôžu všetci zákazníci spoločnosti T-Com. Ak si chcú vyberať operátora, nesmú mať aktivovaný najlacnejší program Doma Mini. Musia si aktivovať aspoň program Doma Standard, za ktorý budú mesačne platiť 296,30 Sk.
Nie každý alternatívny operátor využíva na pripojenie svojich klientov sieť spoločnosti T-Com. Niektorí operátori majú aj svoje vlastné siete. Tie sú však v porovnaní so sieťou spoločnosti T-Com oveľa menšie a väčšinou pokrývajú len niekoľko miest.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 10:19