StoryEditor

Bližší kabát ako košeľa

10.08.2004, 00:00
Pokojnú hladinu verejnej mienky v poslednom čase riadne rozvlnilo konštatovanie, že britská kráľovná konzumuje aj zvyšky potravín. Slovensko sa okamžite rozdelilo na dva tábory.

Pokojnú hladinu verejnej mienky v poslednom čase riadne rozvlnilo konštatovanie, že britská kráľovná konzumuje aj zvyšky potravín. Slovensko sa okamžite rozdelilo na dva tábory. Kým v jednom takéto počínanie pomazanej hlavy jednoznačne odsúdili, druhý tábor, zrejme ovplyvnený ľudovými rozprávkami, začal vyzdvihovať túto šľachtickú skromnosť prirovnávajúc Alžbetu k Popoluške, Snehulienke, prípadne k Popolvárovi či princovi Bajajovi. Aj títo hrdinovia, hoci žili v bohatých rodinách, si do kádrového materiálu mohli dať pokojne napísať, že vyšli zo skromných pomerov. A napriek tomu sa preslávili. Pravda, Snehulienka či Popoluška nemali priam 78 rokov, lebo túto vekovú kategóriu už princovia spravidla nebozkávajú, nehovoriac už o tom, že britská kráľovná celkom určite nemá, povedzme, telesné atribúty Popolvára či Bajaju. Lenže, na druhej strane, ani draky už dnes nie sú bežne viditeľnými solitérmi, pretože údajne vymreli v dôsledku akútneho nedostatku panien, ktoré tvorili základ ich potravinovej bázy. Faktom však zostáva, že pokojamilovné Slovensko opäť prežíva názorový rozkol. Možno, ako je u nás zvykom, sa oba tábory postupne pretransformujú na vplyvné politické strany a ich vzájomné súboje zatienia iné, možno oveľa pálčivejšie problémy. Vždy to tak bolo, že nám bol bližší kabát ako košeľa. Vari i preto, lebo kabáty, ako je známe, možno rýchlejšie a lukratívnejšie prezliekať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 19:20