selfie pay mastercard
StoryEditor

​MasterCard prichádza so selfie platbami (+prehľad trhov)

Americká firma MasterCard, ktorá poskytuje platobné služby, spustí vo Veľkej Británii identifikáciu na základe tváre, ktorá je prezývaná ako selfie pay. Tá by mala pomôcť zlepšiť overenie identity pri platbách prostredníctvom mobilných telefónov. Briti sa čoskoro budú môcť identifikovať prostredníctvom odtlačku prstu alebo urobením si selfie fotky a nebudú musieť tak pri elektronických nákupoch zadávať pin kódy, heslá či žiadne ďalšie klasické overovacie potvrdenia. Testovanie bolo už dávnejšie spustené v USA a v Holandsku a v priebehu leta by malo byť dostupné v ďalších 14 krajinách. MasterCard dokonca testuje aj identifikáciu na základe tlkotu srdca, skenovania dúhovky a hlasu.

Prehľad trhov

Akciové trhy
Európske akciové trhy vstúpili do nového týždňa s výraznými ziskami, keď pozitívny trend nastolili ázijské burzy a počas dňa akcie podporoval odraz cien ropy a ostatných komodít. To poslalo akcie do zelených čísiel naprieč všetkými sektormi, na čele s energetickým sektorom ako aj finančným sektorom, ktorý koriguje svoj ostatný prudký prepad. Darilo sa aj akciám na Wall Street. Hlavné americké indexy zatvorili so ziskom vyše jedného percenta a nadväzovali tak na svoj najlepší obchodný týždeň v tomto roku, keď v raste im pomohol rast cien komodít na čele s ropou.

Dlhopisové trhy
Európske vládne dlhopisy v pondelok napriek pozitívnej nálade na trhoch rástli, keď ich ceny podporovali špekulácie ohľadom blížiaceho sa monetárneho stimulu zo strany ECB na marcovom zasadnutí. Holubičiu náladu podporovali aj slabšie ako očakávané predbežné februárové čísla indexov nákupných manažérov vo výrobe a službách. Ceny amerického vládneho dlhu v pondelok oslabili, keď investori upúšťali od bezpečných aktív a pozornosť upriamovali na turbulenciu na trhoch s ropou.

Komoditné trhy
Cena zlata včera prudko oslabila a klesla takmer až o dve percentá po tom, čo jej neprial silnejúci dolár a rast apetítu investorov po riziku. Žltému kovu sa však podarilo zotrvať nad hranicou 1200 dolárov za trójsku uncu. Ceny ropy na oboch brehoch Atlantiku si včera v priemere pripísali vyše päťpercentné zisky. Ceny ropy prudko posilnili predovšetkým v reakcii na špekulácie, že klesajúca produkcia bridlicových ťažiarov spolu s rally na akciových trhoch môžu znamenať pre ceny čierneho zlata dno, ktorému predchádzal 20-mesačný kolaps.

Devízové trhy
Dolár voči košu svetových mien posilnil v pondelok na svoje trojtýždňové maximá, keď ho podporovali zisky akciových trhoch ako aj rast cien komodít. Euro na druhej strane oslabovali obavy ohľadom možného odchodu Británie z EÚ, čo neprialo ani britskej libre, pričom na paneurópsku menu zavážil aj nárast stávok na ďalšie uvoľnenie menovej politiky ECB, ktoré by mohlo nastať už na marcovom zasadnutí.

01 - Modified: 2024-05-16 12:09:22 - Feat.: - Title: Od lámania rekordov Wall Street nemá čo zastaviť 02 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Štátne dlhopisy sa majú ľuďom ponúkať masovo. Šéf agentúry pre HN prezradil, o akých podmienkach sa uvažuje 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 05 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 00:27