StoryEditor

Kde nie je vôľa, nie je ani cesta

05.08.2003, 00:00
Komentár ma zaujal predovšetkým v časti, kde sa uvádzajú slabé miesta pri nehnuteľnom majetku. Uvádzajú sa záhadní darcovia, či veriteľov, na ktorých naše orgány nemajú dosah.

Dovolím si nesúhlasiť s tvrdením o záhadných darcoch a veriteľoch.
Komentár ma zaujal predovšetkým v časti, kde sa uvádzajú slabé miesta pri nehnuteľnom majetku. Uvádzajú sa záhadní darcovia či veritelia, na ktorých naše orgány nemajú dosah.
Dovolím si nesúhlasiť s tvrdením o záhadných darcoch a veriteľoch. Podľa môjho názoru je zmyslom zákona o preukazovaní majetku skontrolovať, či finančné prostriedky, použité na kúpu a stavbu nehnuteľností, boli riadne zdanené. To umožňuje aj súčasný zákon o daniach z príjmov č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v súčasnom znení. Uvediem príklad, podľa ktorého by som postupoval v prípade nehnuteľnosti (napr. známej Elektry). Preukázateľne uvedenú nehnuteľnosť obýva pán XY. Dôkaz: priamy prenos televízie a akcia polície pri jeho predvádzaní. Taktiež existuje doklad o úhrade hotovosti staviteľovi v hodnote 40 miliónov. Na základe týchto indícií preskúmam daňové priznanie pána XY za rok 2002, pričom sa zameriam na príjmy z kapitálového majetku. Konkrétne hľadám čiastkový základ dane v sume 4 milióny Sk a odvedenú daň vo výške 1,52 milióna Sk.
Ak uvedené sumy nájdem, zaželám pánovi XY príjemné užívanie Elektry, ak ich nenájdem, podám na pána XY trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu krátenia dane. Celá kontrola trvá maximálne jeden pracovný deň.
Na vysvetlenie uvediem, ako som k sume 4 milióny Sk dospel. Pán XY vyhlásil, že sumu 40 miliónov Sk mu požičal neuvedený veriteľ. V danom prípade ma veriteľ nezaujíma, lebo samotná pôžička nie je predmetom dane z príjmov podľa § 3 ods. 4 písmeno b) zákona. V zmysle § 8 ods. 1 písmeno c zákona ma však zaujíma úrok, v tomto prípade vo forme nepeňažného plnenia (t. j. uvedený pán ho neplatí). V roku 2002 bolo možné získať hypotekárny úver bez štátnej bonifikácie (poskytovanej iba do výšky 2,5 milióna Sk) za 10-percentný úrok. To znamená, že nepeňažný príjem pána XY predstavuje 10 percent zo sumy 40 miliónov, a to sú 4 milióny Sk. V roku 2002 bola sadzba dane z príjmov fyzických osôb 38 percent pre príjmy presahujúce hranicu 564 000 Sk, t. j. 4 milióny Sk krát 38 percent predstavuje 1,52 milióna Sk.
Celý postup je v súlade s ustanoveniami zákona a v zmysle postupu daňových úradov pri kontrolách iných subjektov, ktorý som mal možnosť osobne posúdiť pri viacerých daňových kontrolách.
Rovnaký je spôsob "kontroly" vlastníkov nehnuteľností, pričom štedrí darcovia a veritelia nie sú podstatní, pri preukazovaní zdrojov použitých na kúpu a výstavbu nehnuteľností napr. vo štvrti Beverly Hills v Bratislave, Limbachu a iných lokalitách. Musí však existovať vôľa zodpovedných konať. Kde nie je vôľa, nie je ani cesta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 17:19