StoryEditor

V systéme podpory sa možno vyjasní

10.02.2003, 23:00

Vyznať sa v súčasnom systéme podpory malého a stredného podnikania na Slovensku je náročné i pre odborníkov, ktorí sledovanie tejto problematiky majú v náplni práce. Do podpory je totiž zapojených viacero rezortov a inštitúcií, čoho výsledkom je množstvo programov s ešte väčším počtom podmienok a rôznych požiadaviek na žiadateľov. Pri niektorých programoch však nie je na prvý pohľad dosť zjavné, že sa orientujú práve týmto smerom. O to ťažšie sa v spletitej "pomoci" orientujú tí, ktorým je určená -- malí a strední podnikatelia. Najmä ak im v tomto smere chýbajú informácie i skúsenosti a svoje každodenné problémy riešia kdesi na konci republiky.
Celý systém navyše funguje dosť nehospodárne. Aj pracovníci ministerstiev si uvedomujú, že vyšší počet rôznych článkov a medzičlánkov si vyžaduje viac prostriedkov na fungovanie aparátu.
Zlepšiť komplexnú informovanosť podnikateľských subjektov o existujúcich možnostiach podpory malého a stredného podnikania si dáva za cieľ Národné webové sídlo malého a stredného podnikania, resp. stránka www.msponline.sk, o ktorú sa stará Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania. Škoda len, že stránka činnosť spustila až v decembri minulého roka.
Na druhej strane za svoju neznalosť si viac-menej môžu aj viacerí podnikatelia. Často im chýba širší záujem o dianie okolo seba či väčšia snaha informácie vyhľadať. Kúpiť a inštalovať dnes počítač nie je ani nič novátorské, zložité a ani až také finančne náročné. Mnohí z nich asi skôr čakajú, že niekto iný za nimi príde a túto možnosť im ponúkne. Hoci na trhu už pôsobia sprostredkovatelia podpory, laxní podnikatelia sa jej nemusia dočkať vôbec.
Ministerstvo hospodárstva, ktoré má kompetenciu na vytváranie a formovanie podnikateľskej politiky a podpory malého a stredného podnikania, komplikovanosť systému už dlhšie priznáva. Pripomienky a návrhy sa mu zatiaľ podarilo pretaviť viac-menej len do niekoľkých analytických materiálov. Približne v marci tohto roku by malo ministerstvo vláde predložiť návrh Štátnej strednodobej politiky pre malé a stredné podnikanie. Pripravilo ho na základe podkladov od domácich a zahraničných poradcov. Do návrhu zapracovalo aj zmeny systému podpory, ktorá by mala vychádzať zo systému troch hlavných skupín programov: vzdelávacích, finančných a podporných. Do týchto skupín by sa programy mali združovať. Ministerstvo hospodárstva sa chce stať inštitúciou, prostredníctvom ktorej sa budú realizovať programy podpory malých a stredných podnikateľov.
Najlepšie riešenia sú podľa odborníkov tie, ktoré dosiahnu podporu dostupnú pre všetkých potenciálnych podnikateľov pri najnižších nákladoch. Či a kedy sa podarí spriehľadniť a zredukovať existujúci systém, je dnes otázne. Najmä ak aj napriek určitému pokroku riešenie problémov malého a stredného podnikania stále na seba nesústreďuje takú pozornosť, akú by si vzhľadom na svoje postavenie v spoločnosti zasluhovalo. Pritom do tejto skupiny patrí až 99 percent všetkých slovenských podnikov, ktoré majú asi 50-percentný podiel na HDP a zamestnávajú takmer 60 percent pracovníkov. V súčasnosti je navyše čoraz viac aktuálnejší náš vstup do Európskej únie, a tým i otázky o budúcej konkurencieschopnosti slovenských podnikov tak na spoločnom trhu, ako aj pri čerpaní prostriedkov zo štrukturálnych fondov únie.
Snahy o redukciu programov budú mať však aj objektívne prekážky. Po vstupe do EÚ bude popri čerpaní prostriedkov zo štrukturálnych fondov dobiehať ešte aj predvstupová pomoc. Zároveň špeciálne programy aj vzhľadom na súčasné trendy v EÚ sa budú, napríklad, orientovať na ženy podnikateľky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 16:57