StoryEditor

Zákon o budúcnosti

01.08.2003, 00:00
O návrhu zákona o preukazovaní majetku.

Medzi málo príjemných koaličných prekvapení patria niektoré nedávne výroky a iniciatívy ministra spravodlivosti Daniela Lipšica. Vyhlásenia o čiastočnej akceptácii interrupcií možno praktický význam mať nebudú, ale návrh ministerstva spravodlivosti o preukazovaní majetku áno. Navrhuje sa, aby dôkazné bremeno bolo aj na občanovi, ktorý sa dostane do podozrenia. Očakávaná námietka, že ide o porušenie prezumpcie neviny, rovnako, ako pri Ficovom návrhu pred rokom, je pochybná -- nadobudnutie majetku treba v civilizovanej krajine zdokumentovať rovnako, ako sa identita osoby dokladá rodným listom a identifikačnou kartou, manželstvo sobášnym listom a vlastníctvo pozemku výpisom z katastra. Slabé miesta však ostávajú. Pri hmotnom majetku, najmä nepopierateľných nehnuteľnostiach, to môžu byť záhadní darcovia alebo veritelia, na ktorých naše orgány dosah nemajú. Členstvo v EÚ a spolupráca v rámci FATF (útvar na potláčanie prania špinavých peňazí) príliš nepomôžu -- štedrí darcovia môžu zmiznúť v sieti finančných operácií, najmä v nespolupracujúcich krajinách. Tých je ešte stále dosť, podľa OECD sem nepatria len exotické Cookove ostrovy či ostrov Nauru, ale i Ukrajina. Ďalšou dierou je únik nezákonne získaných peňazí do zahraničia.
Prijatie zákona by bolo aktom povzbudzujúcim morálku spoločnosti zdecimovanú etickým relativizmom a vysokou spoločenskou toleranciou k nezákonnému konaniu. Verejná akceptácia korupcie a úplatkárstva -- napriek deklarovanému úsiliu vlády -- z nej robí prijateľnú spoločenskú normu.
Napriek možnostiam vyhnúť sa účinkom zákona by mal i praktický význam. V spojení s vyššou efektívnosťou práce polície, tajných služieb, prokuratúry, súdov, spolu s ďalšími normami, napríklad účinným zákonom o konflikte záujmov, by mohli viesť k zmene stavu i spoločenskej klímy. Dnešná situácia je zákonitým výsledkom vývoja -- prudkých spoločenských zmien, keď spravodlivosť krívala za cválajúcou realitou.
Návrhu R. Fica sa vyčítala retroaktivita. To možno čakať i teraz. Ale veď sa bude skúmať, či sa pri nadobúdaní majetku dodržali nie terajšie, ale vtedajšie zákony. Navyše, Lipšicov zákon bude viac o našej budúcnosti ako o minulosti.

01 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový motor Fiat 1.3 JTD 16v
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 05:51