StoryEditor

Mýto na hlinených nohách

31.08.2007, 00:00
Pri poslednej návšteve východného Slovenska ma upútala chatrč v rómskej osade Dobrá vôľa. Napriek svojej zjavnej ošarpanosti videl som na nej osadené tri televízne satelity. Povedal som si, kde je dobrá vôľa, tam je aj cesta. Ale nie vždy to na Slovensku platí...

Keď krátko na to zrušili tender na diaľničné mýto, na tento zážitok z rómskej osady som si chtiac-nechtiac spomenul. Práve satelitný systém má totiž poctivé platenie mýta monitorovať. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) ako keby pri inštalácii cestného mýta na báze satelitov chcela ísť ešte ďalej ako obyvatelia rómskej osady: Keď tí ich vedia postaviť na plechovej búde, my postavíme tender na hlinených nohách. A tak aj robia.
Verejná súťaž sa ešte ani nezačala a jeho obstarávateľovi - Národnej diaľničnej spoločnosti - sa hlinené nohy rozsypali už štyrikrát.
Prvým prešľapom bol únik informácií ešte pred samotným začatím tendra. Vtedy sa na webovej stránke NDS na pár hodín objavili základné údaje o podmienkach súťaže. Firmy, ktoré si to všimli, mali takto dôležité informácie skôr ako menej pozorná konkurencia, čo im ponúklo výhodu.
Kvalifikačná dokumentácia, ktorú všetci neskôr oficiálne dostali, však obsahovala chyby. Napríklad stanovenie limitu len na päť uchádzačov o zákazku podkopalo jej regulárnosť ešte pred samotným štartom. Podmienky tendra totiž mohlo splniť viac ako iba päť firiem. Ostatné by diaľničiari museli nejako vyselektovať. Problém bol v tom, že nemali na základe čoho - lebo predsa všetci splnili stanovené podmienky.
Chýbalo ešte deväť dní do uzávierky a štátna akciovka NDS však nečakala a tender zrušila s neuveriteľným odôvodnením - príliš veľa firiem sa prihlásilo. Ich skutočný počet však nevedela doložiť. Konečný počet záujemcov mohli v NDS spoznať ale len tak, ak by si počkali na všetky odovzdané súťažné prihlášky...
V Česku mali napríklad dvakrát toľko avizovaných záujemcov ako my a nakoniec ostali vo finále iba štyria. Takisto ako u nás, aj Čechom mohol zoznam uchádzačov rozšíriť napríklad študent, ktorý na danú tému píše diplomovku. Podklady, ktoré si vyzdvihol, dnes môžu byť medzi prílohami tejto práce.
A na záver ešte niečo: minulý týždeň NDS vyhlásila, že zaslala podklady na tender aj do Európskeho vestníka, kde mali byť na začiatku tohto týždňa zverejnené. Tým by bol tender vyhlásený aj v zmysle pravidiel EÚ. Včera NDS informovala, že do vestníka nič neposlali. A ani nevedia, kedy sa tak stane. Inými slovami, opäť zavádzali.
Pôvodne sme sa mali učiť na cudzích chybách. Neučíme sa však ani na vlastných.

Ján Kováč, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovnaft potiahol SAX
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 09:30