StoryEditor

Vojna videí

10.01.2008, 23:00

Verbálnu vojnu politikov z USA a z Iránu začína dopĺňať vojna videí. Posledným príkladom je spor o "pravdivé" videozáznamy incidentu medzi iránskou a americkou vojnou loďou v Hormuzskom prielive, ktorý je kľúčom k strategickému Perzskému zálivu. Obidve strany ponúkajú svoje verzie videozáznamu, nikto nevie, čo bolo a na ktorom páse magnetického záznamu vystrihnuté (digitálne doplnené). Hormuzský prieliv je viac než geografické pomenovanie, je to úžina, cez ktorú prechádza na tankeroch asi tretina svetovej produkcie ropy, vrátane z Iránu. 
Zablokovať úžinu nie je problém, stačí pár náloží na starej lodi, a je to. Spomeňme si, čo spôsobila osem rokov trvajúca blokáda Suezského prieplavu po Šesťdňovej arabsko-izraelskej vojne v roku 1967... Ale otázka stojí inak -- komu by to prospelo. Nikomu. Ani producentom ropy, a ani jej kupcom. Keďže nikomu, tak budeme v Hormuzskom prielive svedkami dlhodobého napínania vojenských svalov. Amerických na jednej, a iránskych na druhej strane. Všetko bude záležať iba na miere pevných nervov veliteľov vojnových lodí, šéfov stíhacích a bombardovacích perutí, stratégov v generálnych štáboch. USA sú v ťažkej pozícii, lebo svetová verejná mienka pozná jastrabov a "vojnových štváčov" iba s visačkou Made in USA... Ostatní sú nevinné holubice mieru.
Incidenty rôznych odtieňov, provokácie rôzneho stupňa, hry na vojakov v ideálnych podmienkach budú pokračovať. Nielen na linke USA -- Irán, nielen v Hormuzskom prielive. Budeme naďalej svedkami rôznych výkladov, kto je zodpovedný za napínanie vojnového luku.
Generál Carl von Clausewitz, muž narodený v 18. storočí, povedal, že vojna je iným pokračovaním politiky a podľa sociálneho darvinizmu je prirodzenou súčasťou ľudskej podstaty. My, ktorí žijeme už v 21. storočí, už vieme, že vojna je prejavom disfunkcie spoločnosti. Ale už vieme (vďaka digitálnym technológiám), že vojna môže pokračovať aj vo virtuálne podobe. Kiežby to už takto zostalo - len pri vojnách videí. Nielen v prípade tej medzi Teheránom a Washingtonom.

Peter Turčík, editor Názorov a analýz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 06:14