StoryEditor

Načo hazardovať?

07.02.2008, 23:00

Banky vyzývajú firmy, aby do konca februára dali požiadavky na eurovú hotovosť. Podniky by mali čo najlepšie odhadnúť, koľko bankoviek a mincí budú začiatkom januára 2009 potrebovať vrátane ich optimálneho rozdelenia podľa nominálnych hodnôt. Banky si podľa toho objednajú eurá v NBS, ktorá ich začne na jeseň primerane predzásobovať a ony potom ďalej obslúžia svojich klientov - firmy. Cieľ takejto navonok prostej, v jadre však logisticky aj bezpečnostne extrémne náročnej operácie je jasný - plynulý hotovostný obeh po prechode na novú menu, bezproblémové vybavenie zákazníkov bez ohľadu na to, či ešte zaplatia korunami, alebo už eurami.
Včasné predzásobenie je najlepšia prevencia proti riziku, že po Novom roku vzniknú pri pokladniciach problémy. Banky, na pleciach ktorých spočíva zásadný podiel práce na predzásobení, pristupujú k veci zodpovedne. Ponúkajú dokonca softvér na výpočet potrebného množstva peňazí. Rovnaký postoj sa čaká aj od ich klientov, od obchodov a ďalších firiem, ktoré narábajú s hotovosťou. Nie preto, aby boli spokojné banky či samotná NBS, nie preto, že by sa ktokoľvek chystal tých slabo či nijako predzásobených nedajbože trestať. Dobrú pripravenosť potrebuje zákazník. Ľahko sa zorientuje: ak mu "nebudú mať vydať", odíde inam a už sa nemusí vrátiť. Nehovoriac o jeho reakcii na vskutku "kreatívny" nápad obchodníka "zavrieť krám" na celé obdobie duálneho obehu.
Príprava na euro pre mnohých istotne nie je lacný špás. Načo ju však zbytočne predražovať zháňaním eur na poslednú chvíľu a hazardovať tak s dôverou a so spokojnosťou zákazníka?

Autor je splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 16:43