StoryEditor

Ruská ruleta v Tornali

03.09.2007, 00:00
Veľkolepá záchranná akcia tornaľskej Ozety sa nekoná. Najväčší zamestnávateľ v meste s tridsaťpercentnou nezamestnanosťou skončil a s ním i vyše šesťsto ľudí. Ukázalo sa, že samospráva, ktorá chcela podnik s viac ako polovicou zamestnancov prebrať, na to vôbec nebola pripravená.

Primátor Tornale síce prejavil odvahu zachovať tradičnú produkciu, ale to bolo asi tak všetko. Spoliehanie sa iba na ušľachtilé pohnútky či sociálny zásah vlády nestačili a zázrak neprišiel. Veď práve preto sa silný súkromný investor rozhodol výrobu ukončiť. Produkcia textilu je dnes tvrdý biznis. Ázijskej konkurencii dokáže vzdorovať len ten, kto vyrába zložitejšie veci, na najmodernejších strojoch, vie dodržať kvalitu a je schopný rýchlo reagovať na vrtochy odberateľov. Ozeta v takej kondícii nebola. Ak by bol opak pravdou, Penta by si na vitálnej rybke pochutnala a nenechala by ju odplávať.
Navyše v hre bolo niekoľkomiliónové odstupné. Penta si prepúšťanie načasovala tak, aby nemusela platiť jeho dvojnásobok, ako to už teraz od septembra káže novela Zákonníka práce. Ak by mesto časť zamestnancov prevzalo, ušetrila by ešte viac. Do toho sa však "obuli" odborári, ktorí chceli odstupné pre všetkých. Handrkovanie medzi nimi, radnicou a Pentou sa skončilo logickým výsledkom. Finančníci zaplatili odstupné, aby mali istotu, že ich to o pár dní nebude stáť raz toľko. Mesto s odbormi sa však teraz pustili do seba a navzájom sa obviňujú zo zmarenia dohody. Podľa odborárov je primátor dobrodruh. Ten zasa tvrdí, že mali prehnané požiadavky.
Napriek tomu na časti pôvodného plánu trvá a priestory textilky chce kúpiť. Údajne pre iných investorov. Háčikom však je cena, do ktorej Penta premietla i náklady na odstupné za ľudí, ktorých malo prevziať mesto. A to už samospráve nevonia. Možno by bolo lepšie, ak by z obchodu zišlo a primátor by prestal hrať ruskú ruletu. Ak vyhodí desiatky miliónov, ale investori neprídu, tak rozvráti chudobný mestský rozpočet a sebe privodí politickú smrť.

Alexander Buzinkay, redaktor podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:18