StoryEditor

Mäso neprekazí zlepšovanie vzťahov Ruska s Poľskom

16.12.2007, 23:00

Jedna z otázok, o ktorej sa diskutovalo na stretnutí Európska únia -- Rusko (na jar v Samare), boli dodávky poľského mäsa na ruský trh. Povedzme si ako tento problém vznikol. V novembri 2005 Rusko zaviedlo dočasný zákaz dodávok mäsa a zeleniny z Poľska. Zákaz bol vyvolaný podozrením, že poľské podniky túto produkciu reexportujú z tretích krajín a súčasne predstavujú nebezpečenstvo z veterinárneho hľadiska (mäso) a hygienických vlastností (zelenina).
Poľsko reagovalo v novembri 2006 pred summitom EÚ. Vtedy vetovalo Dohodu o partnerstve a spolupráci Ruska s Európskou úniou. Od Moskvy žiadalo zrušenie zákazu. Moskva to neurobila. Rokovania sa nekonali.
V Samare na obranu poľského mäsa vystúpila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ako predstaviteľka štátu, ktorý predsedal Európskej únii, a teda istým spôsobom tlmočil názor všetkých jej členov, vyhlásila, že "tento problém Európskej únie sa posudzuje na európskej úrovni s príslušným komisárom".
Príslušný európsky komisár pre zdravotníctvo a ochranu spotrebiteľov Markos Kyprianu, ako informovala agentúra RIA Novosti 22. mája tohto roku, vyhlásil: "Máme všetky nevyhnutné dôkazy, ktoré sme poskytli ruskej strane, potvrdzujúce, že poľský systém veterinárnej bezpečnosti funguje... Preto teda Poľsku dovolili so svojím mäsom obchodovať na vnútornom trhu Európskej únie. V Európskej komisii by to nikto nedovolil, ak by boli pripomienky týkajúce sa kvality." Tri dni po zverejnení tohto tvrdenia RIA Novosti oznámila -- odvolávajúc sa na nemecké médiá -- že v Berlíne nemecké orgány zhabali 5 ton mrazeného hovädzieho mäsa nevhodného na konzumáciu ľuďmi. Toto mäso bolo určené väčšinou pre turecké bufety a reštaurácie. Doviezli ho vraj kamiónom z Poľska.
Konflikt spojený s poľským mäsom sa skončil tak, že sa stal jednou z hlavných prekážok pri rozhovoroch Ruska o vstupe so Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Bol aj prekážkou pri podpise novej Dohody o partnerstve a spolupráci medzi Ruskom a Európskou úniou. Každá konfliktná situácia sa však dá vyriešiť.
Nový poľský premiér Donald Tusk, podľa agentúry Dow Jones vyhlásil, že informoval ruskú stranu o tom, že už Poľsko nebude blokovať vstup Ruska do WTO. Tusk neskrýva, že jeho dôležitým záujmom v oblasti zahraničnej politiky je zlepšenie vzťahov s Ruskom.
"V súlade s poľskou ústavou značnú časť zahraničnopolitických právomocí má v rukách vláda. V parlamente sa vláda bude opierať o veľmi silnú väčšinu. Mám pocit, že bude pružnejšia a pragmatickejšia v porovnaní s predchádzajúcim kabinetom," povedal o očakávaniach v oblasti poľsko-ruských vzťahov v rozhovore pre agentúru RIA Novosti začiatkom decembra, tesne po parlamentných voľbách v Rusku, zvláštny predstaviteľ prezidenta Ruska v otázkach rozvoja vzťahov s Európskou úniou a niekdajší veľvyslanec Ruska na Slovensku, Sergej Jastržembskij
Okrem iného nedávno oznámil, že Poľsko súhlasilo s tým, že ruskí inšpektori navštívia poľské podniky dodávajúce mäso na ruský trh. Tento fakt potvrdzuje podľa Jastržembského oficiálny list hlavného hygienika Poľska adresovaný jeho ruskému partnerovi. Zostáva veriť, že kontroly v poľských podnikoch dopadnú dobre.

Elena A. Mostovščikovová, Moskva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 10:10