StoryEditor

Komentár HN: Zlato pre bohatý Londýn

07.07.2005, 00:00
Ulice Londýna, New Yorku, Madridu, Paríža a Moskvy včera netrpezlivo očakávali výsledky hlasovania členov Medzinárodného olympijského výboru. Prvý muž olympijského hnutia Jacques Rogge nakoniec potešil obyvateľov mesta na Temži. Londýn bude hostiť najlepších športovcov sveta po rokoch 1908 a 1948 už po tretí raz. Olympijské hry sú poslom toho najčestnejšieho súperenia a zároveň aj prehlbovania mierových vzťahov medzi všetkými kontinentmi. Teda mali by byť. Po viacerých korupčných aférach, ktoré boli spájané s hlasovaním o udelenie hier len málokto verí, že o usporiadateľovi tohto finančne atraktívneho podujatia nerozhodujú všemocné peniaze. Inak to nebolo ani v tomto prípade.

Ulice Londýna, New Yorku, Madridu, Paríža a Moskvy včera netrpezlivo očakávali výsledky hlasovania členov Medzinárodného olympijského výboru. Prvý muž olympijského hnutia Jacques Rogge nakoniec potešil obyvateľov mesta na Temži. Londýn bude hostiť najlepších športovcov sveta po rokoch 1908 a 1948 už po tretí raz.
Olympijské hry sú poslom toho najčestnejšieho súperenia a zároveň aj prehlbovania mierových vzťahov medzi všetkými kontinentmi. Teda mali by byť. Po viacerých korupčných aférach, ktoré boli spájané s hlasovaním o udelenie hier len málokto verí, že o usporiadateľovi tohto finančne atraktívneho podujatia nerozhodujú všemocné peniaze. Inak to nebolo ani v tomto prípade. Obyvatelia kandidátskych metropol, ktorí si na uliciach pred veľkoplošnými obrazovkami vypočuli rozhodujúci verdikt Medzinárodného olympijského výboru, nešetrili tvrdými slovami. Samozrejme, okrem Londýna, ktorý - len tak mimochodom - ponúkol zo všetkých kandidátov najdrahšie hry s rozpočtom 18,3 miliardy dolárov...
Najväčšie sklamanie zavládlo v Paríži, kde sa OH konali v rokoch 1900 a 1924. Francúzska metropola chcela opäť hostiť športovcov pod piatimi kruhmi v rokoch 1992 a 2008, no prednosť dostali Barcelona a Peking. Teraz najväčšieho favorita vo finále tesne zdolal Londýn, za ktorý hlasovalo 54 členov Medzinárodného olypmpijského výboru. Mesto na Seine dostalo o štyri hlasy menej. "Dofrasa, sú to bifteky!" cituje agentúra DPA jedného z Parížanov. Tvrdé slová použil aj dvojnásobný olympijský víťaz v džude David Douillet: "Briti párkrát prekročili červenú čiaru. Ale my musíme prehru zniesť dôstojne." S faktom, že o víťazstve Londýna rozhodla prepracovaná záverečná prezentácia sa príliš nedokázali stotožniť ani Madridčania, ktorí rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru "vypískali". V New Yorku zase hovorili o európskom sprisahaní a Moskovčania, po tom čo vypadli už v prvom kole, hlasovanie nesledovali. Na veľkoplošných obrazovkách vypli zvuk a "oslavovali" prehru.
Súboje o usporiadanie OH majú veľkú sledovanosť a sú pre jednotlivé kandidátske tímy takou zaťažkávacou skúškou, že by sa pokojne mohli stať olympijským športom (len nie namiesto vodného slalomu...). Pomyselné zlaté medaily a olivové vavríny by v takomto prípade patrili londýnskemu kandidátskemu tímu. Ten musí o sedem rokov dokázať, že na najvyšší stupienok sa dostal zaslúžene.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:51