StoryEditor

Z koláča dieru či z trdelníka stred?

20.10.2006, 00:00

Farmári sú radi, že prvýkrát v histórii dostanú to, o čom sú presvedčení, že si zaslúžia: maximálny doplatok zo štátneho rozpočtu k priamym platbám. Tie by sa tak mali vyšplhať na 70 percent priemeru členských štátov "starej" EÚ.
Problém však je, že rozpočtový koláč je len jeden a ak majú dostať pôdohospodári viac, niekto musí mať menej. Väčší koláč minister financií Ján Počiatek neupečie, lebo je limitovaný maastrichtskými kritériami - maximálne trojpercentným schodkom verejných financií. O peniaze preto mali prísť mimovládky, čo sa nepáči nielen im, ale ani lídrovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi. A čo sa nepáči Mečiarovi, nezvykne sa páčiť ani jeho strane. Výsledkom je, že peniaze alebo ich časť mimovládkam pravdepodobne ostanú a hľadať sa bude musieť inde.
Je len logické, že ministerstvo financií označilo ako možný zdroj práve rezort, ktorý patrí HZDS. Ak ľudovci mimovládkam 600 miliónov doprajú, tak nech si to aj sami zaplatia. Či ich veľkodušnosť kvôli tomu prejde, je zatiaľ otázne.
Dôležitý je však aj iný fakt: ukázalo sa, že bez ohľadu na vládu, peňazí nie je nekonečne veľa a niekto bude musieť byť nespokojný. Idylka po schválení štátneho rozpočtu, keď boli všetci radi a nikto z ministerstiev vážnejšie neprotestoval, nebola prirodzená. Ak ide o rozpočet, niekto musí frflať, inak svoju prácu asi neberie vážne.
Vyzerá to tak, že aj ministri Ficovej vlády začínajú postupne spoznávať realitu a bojovať o svoj koláč. V opačnom prípade sa im na budúci rok môže stať, že dostanú na výber: z koláča dieru alebo stred z trdelníka?

LUKÁŠ PARDUBSKÝ, editor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 15:36