StoryEditor

Šanca pre Európsku úniu

12.03.2007, 23:00
Autor:
Tony BlairTony Blair

Za posledných desať rokov som sa zúčastnil na viac ako štyridsiatich zasadnutiach Európskej rady. Ale len niektoré sa budú považovať za dôležitejšie ako minulotýždňový summit, na ktorom sa prijala dôležitá dohoda o riešení klimatických zmien.
Dohoda potvrdzuje, že Európa je svetovým lídrom v zápase s globálnym otepľovaním. Únia už v minulosti prijala sériu opatrení týkajúcich sa limitov CO2 emisií z leteckej prepravy, nižších emisných limitov pre nové modely áut, efektívnejších štandardov pre budúce televízie a elektrospotrebiče.
Minulotýždňový summit však znamená ďalší krok. Úspešne sme sa dohodli na cieli znížiť emisie skleníkových plynov o 20 % do roku 2020 v porovnaní s rokom 1990. To je vo svojej podstate veľmi ambiciózny cieľ. Ale dohodli sme sa aj na tom, že Európa urobí ešte viac. Zníži úroveň o 30 %, ak sa k nám pridajú aj Spojené štáty, Čína a India. Na túto tému sme viedli živú debatu, hoci niektoré štáty boli spočiatku proti. Ale väčšina štátov súhlasí, že tieto ciele môžeme a musíme dosiahnuť.
Ďalšie opatrenia schválené radou sa týkajú ambicióznych cieľov pre obnoviteľné zdroje a energetickú efektívnosť. Prijali sme aj záväzok zlepšiť čistotu našich elektrární, a to aj využitím technológie na zachytávanie oxidu uhličitého vo všetkých nových elektrárňach na fosílny pohon od roku 2020. Prijali sa tiež kroky na podporu biopalív. Toto všetko sú dôležité a praktické opatrenia.
Súhrnný pohľad hovorí o naozaj historickom prelome. Ide totiž o najdôležitejšiu medzinárodnú dohodu o klimatických zmenách od podpísania Kjótskeho protokolu v roku 1997. Dohoda posunula EÚ na cestu smerom k vytvoreniu prvej nízkouhlíkovej ekonomiky. Celá Európa sa môže z tohto výsledku tešiť.
To, že Európa je v pozícii lídra, nám dáva dobrý základ na širšiu medzinárodnú dohodu, ktorá by počítala aj s Čínou, Indiou a so Spojenými štátmi. Dosiahnutie takejto dohody je pre mňa osobne prioritou číslo jedna. Dohoda musí obsahovať zámer globálnej stabilizácie, tvorbu cien prostredníctvom obchodovania s emisiami, investovanie do čistých technológií, ako aj opatrenia na pomoc chudobným krajinám.
S blížiacim sa 50. výročím založenia európskeho spoločenstva je dôležité pripomenúť si, prečo je EÚ aj naďalej taká dôležitá. Každý národ musí, samozrejme, prispieť vlastným dielom k riešeniu klimatických zmien. Ale len spoločným postupom môžeme riešiť túto obrovskú výzvu, ktorá pred nami stojí.
V dnešnom svete potrebujeme aj Európsku úniu. A potrebujeme ju nie len ako ekonomický blok, ale aj ako politickú alianciu. Pásmo voľného obchodu, ktoré podporujú euroskeptici, už nemôže hrať tú istú úlohu. Potrebujeme, aby politické inštitúcie EÚ prijali rozhodnutia. Potrebujeme, aby pravidlá únie zaručili, že každá krajina dodrží svoje sľuby a potrebujeme, aby jej váha bola silou v prospech dobra vo svete.
Pôvodné ciele bezpečnosti a prosperity, ktoré inšpirovali vznik EEC (Európskeho hospodárskeho spoločenstva), sú stále aktuálne aj dnes. A prevratné dôvody, ktoré organizácia predstavila - kolektívny postup stanovený prostredníctvom spoločných demokratických inštitúcií a podporený spoločnými záväznými pravidlami - zostáva rovnako nevyhnutný. Úspech únie za uplynulých päť dekád by nám mal dodať optimizmus pri riešení globálnych zmien.
Úlohou dnešnej generácie je využitie inštitúcií EÚ, jej sily a diplomatických "svalov" pri spoločnom, medzinárodnom riešení klimatických zmien a ďalších dôležitých otázok. Európa sa môže postarať o zmenu.

Tony Blair, predseda vlády Spojeného kráľovstva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 05:36