StoryEditor

Darfúr - nekončiaca sa tragédia

30.04.2007, 00:00

V apríli pred tromi rokmi môj predchodca prvýkrát upozornil Bezpečnostnú radu OSN na vývoj v Darfúre. V práve končiacom sa apríli 2007 som tiež predstúpil pred BR OSN, aby som ju po mojej nedávnej misii v regióne informoval o pokračujúcej tragédii v Darfúre. Cena za nečinnosť je aj naďalej platená tisíckami stratených životov. Koľko takýchto aprílov môžu obyvatelia Darfúru ešte uniesť?

Počas troch rokov sa počet ľudí závislých od čoraz viac nestabilnej humanitárnej pomoci v Darfúre znásobil: z jedného, na takmer 5 miliónov. V uplynulých mesiacoch sa prístup a bezpečnosť tisícok humanitárnych pracovníkom, ktorí sa im snažia pomôcť, výrazne zhoršili. Ako môžeme udržať najväčšiu humanitárnu operáciu na svete, keď jej požiadavky narastajú, ale naša schopnosť pomáhať je vážne obmedzovaná?

SKUPINA UTEČENCOV z Darfúru v takýchto podmienkach čaká na lepšie prístrešie v  tábore Es Sallam už deviaty mesiac. Snímka SITA/AP

Tri roky konfliktu
Krátky pohľad na čísla nám ukazuje, ako veľa sme dosiahli počas posledných troch rokov. A ako veľa je v stávke, ak byrokracia a zastrašovanie urobia humanitárnu prácu neudržateľnou.

V apríli 2004, keď sa humanitárna operácia v Darfúre začala dostávať do vyšších otáčok, sme mali rozmiestnených len niečo vyše 200 pracovníkov, ktorí pomáhali 350 000 ľuďom, vysídlených kvôli konfliktu. Dnes, takmer 13 000 pracovníkov, prevažne Sudánčanov, pomáhajú takmer štyrikrát väčšiemu počtu ľudí. Počet trpiacich na podvýživu klesol o polovicu od roku 2004 a úroveň úmrtnosti bola výrazne skresaná.

Avšak tieto výsledky, zachraňujúce životy, by sa mohli rýchlo vypariť. Problémy v Darfúre aj naďalej neutíchajú a rozšírili sa aj do Čadu a Stredoafrickej republiky. Od vlaňajšieho mája, aj napriek mierovej dohode, takmer 420 000 ľudí v Darfúre muselo opäť opustiť svoje domovy, čo zvýšilo celkový počet vysídlených ľudí na viac než 2 milióny - jednu tretinu obyvateľstva Darfúru. Znásilňovanie a ďalšie sexuálne útoky pokračujú, páchané všetkými stranami v prostredí absolútnej beztrestnosti. Rozsah podvýživy začal opäť narastať, najmä mimo táborov, vo vzdialených oblastiach.

Blokovanie pomoci
Naša schopnosť dostať sa k ľudom sa medzičasom blíži k nebezpečne nízkej úrovni. Usudzujeme, že iba polovica ľudí zasiahnutých konfliktom v Darfúre má dnes pravidelný prístup k čistej vode a primárnej zdravotníckej starostlivosti. Menej než 40 % ľudí dostáva hygienické služby. Najhoršie zo všetkého však je, že približne jednému zo štyroch ľudí, ktorí ju potrebujú, nemôžeme poskytnúť žiadnu pomoc, čo znamená, že takmer 900 000 ľudí je mimo dosahu životne dôležitej humanitárnej pomoci.

Útoky sú páchané aj na humanitárnych pracovníkov, čo je v priamom rozpore so Ženevskými konvenciami. Od júna do decembra 2006 zabili 12 humanitárnych pracovníkov, viac než za všetky predchádzajúce roky spolu. Uplynulý rok ukradli viac než 120 humanitárnych vozidiel. Státisíce civilistov môžu byť odrezané od život zachraňujúcej pomoci, ak sa humanitárne organizácie stiahnu z oblastí, kde boli spáchané útoky na ich personál. Všetky strany konfliktu sú pritom zodpovedné za tieto útoky.

Medzitým prúd zbytočných vládnych administratívnych pravidiel vážne ohrozuje humanitárne operácie, podkopáva morálku a obmedzuje slobodu pohybu. Vláda, ktorá by mala logicky pomáhať tým, ktorí zachraňujú životy jej vlastných občanov, často javí len veľmi málo záujmu pomôcť.

IMPROVIZOVANÁ ŠKOLA pod holým nebom, utečenecký tábor Abou Shouk. Snímka SITA/AP

Čo musíme urobiť?
Po prvé, všetky zúčastnené strany, či sú to milície podporované vládou alebo vzbúrenci, by mali okamžite ukončiť všetky útoky voči civilistom.

Pred dvoma týždňami naznačila vláda Sudánu ochotu akceptovať druhý balík podpory OSN, posilňujúci mierové úsilie Africkej únie v Darfúre. Vítame to, rovnako ako všetky kroky vedúce k zvýšeniu ochrany civilistov v tomto regióne. Rýchla a efektívna implementácia je však aj naďalej kľúčová a vyžaduje si od Chartúmu plnú a pohotovú spoluprácu. Obyvatelia Darfúru nemôžu byť vystavení ďalšiemu oneskoreniu v plnom rozmiestnení hybridných mierových jednotiek OSN a Africkej únie.

Po druhé, potrebujeme bezpečný, nerušený prístup tak, aby sa humanitárni pracovníci mohli dostať s pomocou k tým, ktorí ju potrebujú. Vítanou poznámkou z mojej nedávnej misie v Sudáne je podpis spoločného komuniké, v ktorom Chartúm potvrdil a rozšíril svoj záväzok z roku 2004, uvoľniť vízový a hraničný režim a ďalšie požiadavky. Konkrétne sľuby boli urobené. Budem úzko dohliadať nad ich implementáciou.

Po tretie, nezabúdajme, že humanitárna operácia, bez ohľadu na to, ako je veľmi potrebná, nikdy nemôže nahradiť politické riešenie. Jednoducho už nedokážeme dlhodobejšie udržať toto masívne, ale už teraz veľmi napäté humanitárne úsilie. Teraz, po troch rokoch konfliktu, potrebujú obyvatelia Darfúru politické riešenie viac než kedykoľvek predtým.

Posledná výzva svetu
Nalieham na všetky strany zapojené do konfliktu, aby podporovali úsilie Špeciálneho vyslanca Africkej únie a OSN zabezpečiť dodržiavanie okamžitého prímeria a dostať všetky strany za okrúhly stôl, aby tak dosiahli trvajúcu mierovú dohodu.
"Apríl je najkrutejším mesiacom," napísal T. S. Eliot. Pevne dúfam, že budúci apríl nebudem stáť pred Bezpečnostnou radou s čerstvými správami o čoraz väčšom počte mŕtvych a vysídlených v Darfúre. Je čas zastaviť tento hrozný konflikt.

John Holmes, námestník generálneho tajomníka OSN, Autor je koordinátorom núdzovej pomoci OSN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 19:29