StoryEditor

Čo s korunou?

01.06.2007, 00:00

Časy historických najsilnejších hodnôt výmenného kurzu koruny oproti euru sú preč. Keď sa ešte koncom marca euro predávalo za 32,69 koruny, po dvoch mesiacoch sa kurz ustálil okolo 34 Sk. Čo to znamená? Odklonili sa investori alebo špekulanti od slovenskej meny? Eufória nákupov slovenskej koruny po zmene centrálnej parity ochabla, k čomu prispeli aj obrovské intervencie centrálnej banky. Tá v tom čase tvrdila, že koruna je nadhodnotená a nezodpovedá ukazovateľom ekonomiky. Navyše poukazovala na stanovenú paritu, ktorá mala vyjadrovať predstavy o rovnovážnom kurze koruny. Optimálny kurz bol teda v čase zmeny centrálnej parity 35 korún a 44 halierov. Bude sa koruna ešte oslabovať?
Pod prepad koruny sa podpísali obavy trhu, že by centrálna banka mohla zmeniť fluktuačné pásmo, prípadne, že pristúpi k stanoveniu konverzného kurzu skôr ako sa očakávalo. Guvernér NBS však považuje tieto obavy za čisto špekulatívne. Ak zoberieme do úvahy tieto výroky Ivana Šramka, pod oslabenie koruny potom môžeme pripísať regionálne vplyvy, prípadne odlev dividend. Aj napriek tomu, že Slovensko má ako jediná krajina z regiónu stanovený termín zavedenia eura a je v systéme výmenných kurzov ERM2, regionálne vplyvy sa koruny stále týkajú. Neoslabila sa len slovenská, ale aj česká koruna, poľský zloty a maďarský forint.
Ekonomický rast krajiny, inflácia, ako aj zahraničný obchod sa vyvíjajú pozitívne, preto možno očakávať, že je len otázkou času, kedy koruna naberie svoj smer opäť hore. Krátkodobé výkyvy menových párov sú bežné a dlhodobý trend silnejúcej koruny by mal pokračovať aj naďalej.

Radko Kuruc, hlavný ekonomický analytik, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dočká sa domov rekonštrukcie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:51