StoryEditor

Opatrníckosť nahlodáva proreformnosť

01.08.2003, 00:00
Odvahu vládnych politikov stále viac nahrádza opatrnosť. Ak opatrnosť prekročí určitú mieru hrozí nebezpečenstvo, že druhý pilier dôchodkovej schémy sa stane nepríťažlivý a nerozbehne sa vôbec.

V júli prezentovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR návrh zákona o dôchodkovom sporení. Ide vskutku o prevratný dokument, ktorý možno z hľadiska doterajšej histórie Slovenskej republiky predpokladaným rozsahom porovnávať azda iba s privatizáciou. Napokon, aj v tomto prípade ide o zamýšľanú privatizáciu. Kým predajom aktív vo výrobných podnikoch či bankách presúval štát v minulých rokoch vlastnícke práva na súkromné osoby, podobne bude konať teraz v sociálnej schéme. Ambicióznou reformou padne monopol Sociálnej poisťovne na dôchodkové poistenie, pretože právo na zhodnocovanie odvodov dostanú súkromné spoločnosti.
Nový zákon o dôchodkovom sporení vytvára druhý, súkromný pilier dôchodkového systému. Štát sa vzdá časti právomocí a presunie ich na súkromné dôchodcovské správcovské spoločnosti. Odvážny krok načim privítať. Hoci priebeh doterajšej privatizácie výrobných podnikov či bánk bol neraz bolestivý, spájal sa s úplatkárstvom a osobným obohacovaním, jeho dôsledky sú jednoznačne pozitívne. Stačí sa pozrieť na najväčšie slovenské priemyselné podniky či finančné inštitúcie. S vysokou pravdepodobnosťou, takmer až s istotou, možno podobné výsledky očakávať v prípade privatizácie penzijnej schémy. Podobne ako investori vo výrobných podnikoch, aj v sociálnej oblasti sa súkromné spoločnosti dokážu lepšie postarať o peniaze sporiteľov na dôchodok ako štát.
Úskalím v rozbehnutom procese dôchodkovej reformy sú záruky. Zatiaľ jediným definitívne schváleným dokumentom je Koncepcia reformy dôchodkového zabezpečenia v SR z apríla 2003. Koncepcia výrazne oklieštila pôvodné zámery ministerstva práce. Vláda v nej rozhodla, že priebežný systém na Slovensku ostane zachovaný a dokonca uprednostňovaný, hoci ministerstvo ho sprvoti považovalo iba za doplnkový nástroj novej dôchodkovej schémy. Najviac sa to prejavilo v definovaní budúceho postavenia sporivého piliera, ktorého existencia bude priamo závislá od ochoty drvivej väčšiny pracovne aktívnych ľudí zapojiť sa doň.
Na základe koncepcie vzápätí ministerstvo práce vypracovalo návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý je v súčasnosti už v parlamente. V tomto kroku prišiel ďalší odklon od pôvodných zámerov. Hlavným znakom novely je definovanie doteraz nepoznanej zásluhovosti. Každý dostane z prvého piliera taký veľký dôchodok, aké veľké odvody platil počas svojej pracovnej kariéry do Sociálnej poisťovne. Keďže v drvivej väčšine občanov nebude platiť povinnosť vstupu do druhého piliera, svojou novou atraktívnosťou môže paradoxne prvý pilier ohroziť rozbeh druhého piliera.
Znepokojenie vyvoláva nejasný postoj k tretiemu pilieru, ktorý dnes reprezentujú doplnkové dôchodkové poisťovne. Daňová reforma neuvažuje o zvýhodňovaní sporenia v komerčných poisťovniach, investičných spoločnostiach, dokonca ani v doplnkových dôchodkových poisťovniach. Tým s veľkou pravdepodobnosťou padne ďalší odvážny zámer ministerstva práce -- postaviť novú dôchodkovú schému na troch pilieroch, dvoch dominantných súkromných a jednom doplnkovom štátnom.
Hoci už prezentovanie predstavy na vytvorenie druhého piliera umožňujúceho sporiť si na dôchodok v súkromných fondoch je prelomovým krokom, v postupnom okresávaní pôvodných zámerov možno šípiť nebezpečenstvo. Odvahu vládnych politikov čoraz viac nahrádza opatrnosť. Ak opatrnosť prekročí určitú mieru, hrozí nebezpečenstvo, že druhý pilier dôchodkovej schémy sa stane nepríťažlivý a nerozbehne sa vôbec. Žiaľ, podobný opatrnícky prístup cítiť aj v iných oblastiach -- napríklad v spomenutej daňovej reforme. Na jeseň budú mať politici v rukách zásadné rozhodnutia. Ak jednoznačne nepotvrdia svoju pôvodnú proreformnosť, vypomstí sa to dva razy -- reformy ustanú a imidž Slovenska ako pozitívne sa meniacej krajiny vážne utrpí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 03:14