StoryEditor

Orbánov limitovaný radikalizmus

11.04.2006, 00:00

Prvé kolo maďarských parlamentných volieb odpoveď na túto otázku neprinieslo. Tesné víťazstvo socialistov Ferenca Gyurcsánya zatiaľ naznačuje zmenu novodobej tradície, pretože doteraz po každých slobodných voľbách išla vládna koalícia do opozície. Prelomiť túto tradíciu sa podarí iba vtedy, ak gyurcsányovcom v druhom kole podpora neprepadne výrazne.
Orbánov Zväz mladých demokratov (FIDESZ) má reálnu šancu zvrátiť výsledok volieb v druhom kole. Jeho ambicióznym cieľom je získať zo 109 zvyšných mandátov 75. Jazýčkom na váhach sa stáva menšia konzervatívna strana Maďarské demokratické fórum (MDF), ktorá prekvapujúco tesne prekročila päťpercentnú hranicu a dostala sa do parlamentu. FIDESZ má však problém: Orbán si pohneval svoju menšiu sestru tým, že pred voľbami zlákal do svojich radov významných predstaviteľov MDF, takže hrozil dokonca zánik strany. Preto sa v súvislosti s koaličnou spoluprácou s orbánovcami nemožno čudovať rezervovanej reakcii jej predsedníčky Ibolye Dávidovej.
Pozoruhodné na maďarskej vnútropolitickej scéne je fakt, že od pádu totalitného režimu sa v krajine sformovali dve silné strany, ktoré si vzájomne konkurujú -- ľavicová Maďarská socialistická strana a konzervatívny Zväz mladých demokratov. Ďaleko za nimi, v oblasti päťpercentného prahu zvoliteľnosti do parlamentu, osciluje ľavicovoliberálny Zväz slobodných demokratov (SZDSZ) a spomínaná menšia konzervatívna strana Maďarské demokratické fórum. Podľa výsledkov prvého kola volieb v maďarskom parlamente budú štyri strany. Zdá sa, že podobná situácia na Slovensku tak skoro nehrozí.
Kto by bol v kresle maďarského premiéra pre Slovensko prijateľnejší? Obaja čelní kandidáti sa počas volebnej kampane vyvarovali ostrého konfrontačného tónu v súvislosti so situáciou zahraničných Maďarov. To však neznamená, že to tak bude aj v budúcnosti. Najmä šéf FIDESZ-u Viktor Orbán sa rád zahráva s kartou Maďarov, žijúcich v okolitých krajinách. Pred voľbami radikálne výroky zjemnil do takej miery, že premiér Ferenc Gyurcsány prakticky nemal šancu oponovať zmierlivým tónom. V širšom európskom kontexte je Orbánov radikalizmus tiež limitovaný skutočnosťou, že na marcovom summite Európskej ľudovej strany v Ríme bol opätovne zvolený za jedného z jej desiatich podpredsedov.
Z hľadiska Slovenska sa bývalý zväzácky funkcionár, neskôr úspešný podnikateľ, dnes zástanca tzv. Blairovej cesty Gyurcsány, v premiérskom kresle prezentoval ako akceptovateľná alternatíva k nekompromisnému postoju jastrabov z FIDESZ-u. Šéf maďarskej diplomacie Ferenc Somogyi krátko pred voľbami v denníku Népszabadság v súvislosti so zahraničnými Maďarmi opätovne vytiahol pojem autonómia. Jedným dychom však dodal, že túto otázku treba riešiť v rámci spolupráce medzi väčšinovým národom a menšinou. V konečnom dôsledku s radosťou poukázal na skutočnosť, že k tejto téze sa hlási už aj čerstvo sformulovaný zahraničnopolitický program orbánovcov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 00:58