StoryEditor

Kompromis ako prehra

19.10.2006, 00:00

Traja nováčikovia v Európskej únii sú v stave hospodárskeho a politického zmätku. Sú to štáty, kde sa tradícia parlamentnej demokracie a trhového hospodárstva ešte úplne nezakorenila. Výsledkom je podľa Erópskej komisie a Európskej banky pre obnovu a rozvoj oneskorenie tak veľmi potrebných reforiem v Česku, Poľsku a Maďarsku. Obidve inštitúcie upozorňujú, že všetky tri postkomunistické krajiny musia modernizovať dôchodkový systém, zdravotníctvo, lebo nadmieru zaťažujú verejné financie. Táto trojica krajín musí sprísniť fiškálnu a menovú politiku, aby mohli čoskoro zaviesť spoločnú európsku menu euro. Musia urýchliť čerpanie zo štrukturálnych fondov EÚ, aby sa tak zlepšila infraštruktúra a životné prostredie v týchto štátoch.
V Poľsku sa po opätovnom vstúpení Sebaobrany do vládnej koalície horko-ťažko udržala vláda, opozícii pritom neustále narastajú preferencie. Česko je bez riadnej vlády piaty mesiac a dve najväčšie strany -- ODS a ČSSD -- sa nevedia na ničom dohodnúť. V Maďarsku premiér Ferenc Gyurcsány bojuje za ekonomické reformy a znovuvzkriesenie svojej dôveryhodnosti po nedávnom škandále.
Politológovia sa domnievajú, že aj napriek rôznorodým štýlom a povahe hlavných aktérov politickej scény tak v Prahe, vo Varšave a v Budapešti, držia v rukách kľúče na ceste zo slepej uličky dve najsilnejšie strany a riešením sú všade veľké vládne koalície.
Lenže nikto nie je kvôli stereotypom schopný urobiť kompromis. Tie sú považované v tomto regióne za politickú prehru, čo potvrdil aj exminister zahraničných vecí ČR Jan Kavan. Ani 17 rokov po páde komunizmu sa nepodarilo podľa Kavana vytvoriť "kultúru kompromisu", lebo na to je nevyhnutná politická skúsenosť.
Pritakáva mu aj maďarský europoslanec George Schöpflin. Podľa neho všetko sa vníma čiernobielo a prežíva pravidlo -- kto nie je s nami, ide proti nám. Preto v Strednej Európe prežíva politika vedená v konfrontačnom duchu.

Judy Dempsey , International Herald Tribune

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 10:21