StoryEditor

Potrebujeme nové zdroje

15.01.2007, 23:00

Podľa prepočtov Slovensko po odstavení druhého bloku jadrovej elektráne V 1 v Jaslovských Bohuniciach (2008) príde o pätinu svojej výroby elektrickej energie. Vzhľadom na čas potrebný na prípravu nových projektov budeme istý čas odkázaní dovážať elektrinu zo zahraničia.
Základnými piliermi energetického mixu krajiny zostanú naďalej tradičné zdroje vhodne doplnené výrobou z obnoviteľných zdrojov. Aj keď výroba ekologickej energie bude len doplnkovým zdrojom, v súčasnosti má výrazne rastúci potenciál a začínajú si ho uvedomovať už aj slovenské autority.
Výroba z obnoviteľných zdrojov je oproti klasickým nepomerne priateľskejšia k životnému prostrediu, navyše tieto zdroje máme doma. Z hľadiska efektivity výroby, rýchlosti výstavby nových kapacít a celkového využiteľného potenciálu sa v dnešných slovenských podmienkach ukazuje ako najperspektívnejšia výroba z biomasy a veterná energia. Samozrejme, nezabúdajme ani na malé vodné elektrárne či využitie geotermálnej alebo slnečnej energie.
V poslednom čase si atraktivitu a výhodnosť obnoviteľných zdrojov začali uvedomovať podnikatelia, ktorí sú čoraz viac ochotní investovať do výstavby nových kapacít. V čo najrýchlejšom dobudovaní chýbajúcich zariadení vyrábajúcich nedostatkovú elektrickú energiu takou alebo onakou formou však musí pomôcť aj štát.
Budovanie nových zdrojov je už dlho agendou Bruselu, ktorý výrazne podporuje ekologickú výrobu z obnoviteľných zdrojov. Určité kroky už urobilo aj ministerstvo hospodárstva. V prvom rade je potrebné dotiahnuť slovenskú legislatívu, ktorá za tou európskou predsa len ešte v mnohom zaostáva. Keď zástupcovia štátu pristúpia k tejto otázke vážne, súkromní investori sa radi postarajú o zabezpečenie cenovo prijateľnej, doma vyrobenej elektriny. V takom prípade bude aj výpadok Bohuníc bolieť kratšie a menej intenzívne.

Patrik Križanský, Združenie pre veternú energiu Slovenska

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 01:15