StoryEditor

Dobrá správa

12.10.2006, 00:00

Konečne aspoň v niečom v EÚ nezaostávame. Úroveň samozamestnávania na Slovensku zodpovedá priemeru únie, čo slovami bežného človeka možno povedať, že živnostníci a podnikatelia majú u nás zelenú. Super správa!... Ale pre koho? Samozrejme, že v prvom rade pre ekonomiku. Z hľadiska zamestnanosti je pozitívom, že každý siedmy Slovák má záujem podnikať. Veď pracovných miest stále nie je dosť, a toľko sa rozpráva o zneužívaní sociálnych dávok pohodlnými jedincami. Ústredie práce si môže gratulovať -- nenávratné príspevky nezamestnaným na podnikanie žnú zjavne úspech. S vyššou zamestnanosťou rastie pridaná hodnota a môžeme sa tešiť z rýchleho rastu HDP. Super správa možno aj pre remeselníkov, ktorí potrebujú na výkyvy trhu práce reagovať flexibilne. Keď napríklad stavbár živnostník v zime nemôže stavať, ľahko sa so živnostenským listom presunie tam, kde sa mu zárobok núka.
Každá vec však má nejaké skryté zádrhy, a tak aj "vážený pán podnikateľ" naráža na každom kroku na problémy a zisťuje, že živnosť nemusí byť až taká úžasná vec. Pozrime sa napríklad na taký "menší" problém s bankovými úvermi. Banky sú v hodnotení bonity podnikateľa nekompromisné. Každý živnostník, ktorý nevykazuje nadpriemerný zisk minimálne dva roky, je podľa ich kritérií neúspešným podnikateľom a vysoko rizikovým elementom. Je jedno, či sa snaží vysoké príjmy kvôli daniam čo najviac okresať, pre banky je dôležitý zisk, a tak pokojne žiadosť "len" o stotisícový spotrebný úver, za ktorý nechce živnostník ručiť nehnuteľnosťou, končí zamietnutím. A to je druhá strana lesklej mince samozamestnávania sa na Slovensku.

Lenka Polková, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 14:32