StoryEditor

Jadrová veľmoc

05.02.2007, 23:00

Slovensko sa v nasledujúcich rokoch možno stane jadrovou veľmocou. Nie však výrobou jadrových hlavíc ako Irán či Severná Kórea, ale výstavbou atómových reaktorov.
Takmer nikto z energetických kruhov dnes nepochybuje, že taliansky spolumajiteľ Slovenských elektrární sa rozhodne dostavať dva bloky v Mochovciach - v dnešných podmienkach európskeho trhu s elektrinou je to príliš výhodný biznis.
Dva mochovské bloky by mali nahradiť výrobu z dvoch bohunických, ktoré sme sa museli zaviazať odstaviť výmenou za pozvánku do Európskej únie. Vláda však bez ohľadu na rozhodnutie Enelu avizuje, že sa chce pustiť do výstavby ďalších jadrových elektrární.
Mohli by pribudnúť v Jaslovských Bohuniciach alebo vo východoslovenských Kecerovciach. Ľudia z okolia potenciálnych elektrární sú petešení - výstavba by im priniesla stovky pracovných príležitostí.
Je pravda, že výroba z atómu je dnes jedným z najlacnejších spôsobov výroby elektriny, že na Slovensku máme dostatok jadrových odborníkov , ktorých je škoda nevyužiť, a že bezpečnostné technológie aj predpisy a štandardy od černobyľského apríla 1986 výrazne pokročili.
Výstavba nukleárnej elektrárne je však nesmierne nákladná záležitosť, náklady môžu výrazne prevýšiť sto miliárd korún. Otázka je, kde chce vláda (vo verejných financiách, navyše tvrdo kontrolovaných EÚ) na takéto investície nájsť peniaze. Odpoveďou je vstup zahraničného kapitálu, štát však v tom prípade nezíska nad svojimi jadrovými elektrárňami želanú kontrolu.
Riešením energetickej bezpečnosti krajiny nie je jadro, fosílne zdroje ani iné alternatívy, ale ich zodpovedný a vyvážený mix. Ak to verejná mienka po celospoločenskej diskusii (a štátne financie) dovolia, netreba sa brániť výstavbe nových jadrových kapacít - robia to aj naši susedia.
Nemôžeme však zabúdať na podporu obnoviteľných zdrojov. Aj keď sú dnes zatiaľ len doplnkovým nosičom, kapacity na výrobu zelenej energie sú oveľa ekologickejšie a často aj lacnejšie ako iné elektrárne. Navyše, zdroje na ich výrobu sa nedajú vyčerpať. Pri rope, uhlí, ale aj jadrovom palive sme odkázaní na dovozy z Ruska, ale vietor fúka aj ponad Slovensko, je večný a zadarmo. Bol by hriech nevyužiť možnosti, ktoré sa nám doma núkajú.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daňové úľavy vo vlasteneckých farbách 02 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SPEKTRUM 03 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nie je dolár ako dolár
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. máj 2024 06:49