StoryEditor

Veľa otázok, málo odpovedí

20.02.2007, 23:00

Strana maďarskej koalície sa postavila za svojho poslanca Lászlóa Nagya, ktorý figuruje v korupčnej kauze ďalšieho, síce komunálneho, ale tiež významného politika - Eugena Čuňa. Ten bol aj napriek obvineniu a obžalobe do minuloročných decembrových komunálnych volieb druhým najsilnejším mužom druhého najväčšieho slovenského mesta. Významného, pretože 18 miliónov, ktoré si mal podľa obžaloby pýtať za sprostredkovane súhlasu s dotáciami zo Štátneho fondu rozvoja bývania na výstavbu nájomných bytov, sú významné peniaze.
Pán poslanec Nagy vystupuje v celej záležitosti ako svedok, preto SMK nemá žiaden dôvod, aby konala - tvrdí jej šéf Béla Bugár. Iste. Platí prezumpcia neviny. A to Nagy nebol ani obvinený, nie to ešte obžalovaný. Polícia spojenie Nagya s celou kauzou preverovala - dôkazy o korupčnom správaní však nenašla. Prečo by mal teda pykať za niečo, čo nikdy nespravil.
SMK však musela vedieť, že aj keď sa Nagy (aj podľa záverov polície) ničím neprevinil, jeho spojenie s kauzou vyjde postupom času na povrch - pojednávania sú totiž verejné a hlavný svedok Maroš Merjavý nemá prečo meniť výpovede. Najmä, ak sám čelí iným podozreniam z podvodov. Prečo teda, ak sú SMK aj sám Nagy presvedčení o nevine, nepoužili žiadnu príručku krízovej komunikácie a nevyrazili zbrane všetečným novinárom. Nebolo treba hneď zvolávať tlačovú konferenciu, stačilo vydať vyhlásenie. Nebolo treba ľuďom vysvetľovať - ja nič, ja muzikant, stačilo povedať, ako to bolo, kde je pravda, predložiť fakty a argumenty. Prečo to SMK neurobila, keď jej najvyšší predstavitelia vedeli o tom skôr, ako sa o Nagyovi zapletenom v Čuňovej kauze dozvedela verejnosť. Pred tromi rokmi, keď Nagy vypovedal pred vyšetrovateľom, ešte nebol dôvod čokoľvek hovoriť - vôbec nebol jasný výsledok vyšetrovania. Pred rokom už bolo neskoro - vytiahnuť na svetlo Božie korupčný škandál, hoci s negatívnym výsledkom, v roku volieb - to by naozaj spravil len pomätený samovrah. Nuž, nebola vôľa hrať fér hru, a možno neboli ani fakty a argumenty.
Štátny fond rozvoja bývania patrí pod rezort výstavby. Na jeho čele stál László Gyurovszky. László Gyurovszky, kým sa stal politikom SMK, bol politikom liberálnej Maďarskej občianskej strany. Tej istej strany, v ktorej pôsobil aj László Nagy. Iste, ani to nič neznamená a nie sú ani dôkazy. Ale sú to otázky, na ktoré SMK stále nedala odpovede.

Tatiana Novotná, redaktorka domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 15:32