StoryEditor

Fúzie skôr ako sa čakalo

27.10.2005, 00:00

Ďalšia dôchodková správcovská spoločnosť v najbližších dňoch zrejme prejde pod krídla silnejšej konkurencie. V dôchodkovom biznise sa deje, čo odborníci predpovedali už krátko po tom, ako na tento trh vstúpilo osem správcovských spoločností. V názore na očakávané fúzie panovala medzi odborníkmi jednota, málo sa však hovorilo o tom, kedy k nim príde. To, že sa začnú už po pár mesiacoch od vytvorenia dôchodkových fondov, asi čakal málokto.
Spájanie správcovských spoločností je realitou už dnes aj napriek tomu, že vývoj počtu klientov v druhom pilieri prekonal očakávania. Až sedem spoločností splnilo zákonom stanovený limit pre minimálny počet klientov. Aj malých aj veľkých dohnali tak skoro k takýmto krokom rastúce náklady pre sprostredkovateľov.
Už po prvých číslach o získavaní klientov medzi spoločnosťami sa ukázalo, že v tomto boji sú rozhodujúci sprostredkovatelia. Priemerná výška provízie pre sprostredkovateľov od začiatku roka rástla. A aj keď správcovia oficiálne čísla nikdy nezverejnili, najčastejšie z odôvodnením, že "ide o obchodné informácie, ktoré by mohli byť zneužité proti spoločnosti", neoficiálne informácie udávajú rast provízie z počiatočných 1 500 korún za jedného klienta na súčasných maximálnych asi 7 000 korún. Takýto rast nákladov na získavanie klientov predlžuje lehotu návratnosti investície akcionárov jednotlivých spoločností. Tí mali pri zakladaní samotných spoločností ďalšie významné náklady a odhady o ich návratnosti -- ešte bez nákladov pre sprostredkovateľov -- sa už v tom čase odhadovali na dlhé roky.
Už dnes majú správcovské spoločnosti ťažkú hlavu z očakávaných prestupov klientov v druhom pilieri, lebo sprostredkovatelia vidia ďalšie šance na zisk. Lehota návratnosti investície sa tak pre investorov ešte predlžuje. Odhady hovoria aj o dvadsiatich rokoch. A kto vie, čo bude o dvadsať rokov? Pre malých je lepšie ustúpiť včas. Veľkí, ktorí ich preberú, si prevzatím umocnia potenciál svojich budúcich ziskov. Do roka budú na Slovensku tri, maximálne štyri správcovské spoločnosti. Klientov by sa to -- pri stave kontroly druhého piliera vyplývajúceho z legislatívy -- dotknúť nemalo.
Z omylom (neomylom?) uverejnenej a hneď stiahnutej správy Úradu pre finančný trh vyplýva, že päť správcovských spoločností už urobilo zvláštne obchody, ktoré viedli k zvýšeniu dôchodkovej jednotky vo fondoch. Úrad ich nepokladá za porušenie zákona. Čo ak v budúcnosti prídu zvláštne obchody, ktoré, naopak, hodnotu dôchodkovej jednotky znížia...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:21