StoryEditor

Oneskorená transparentnosť

01.02.2006, 23:00
Ministerstvo dopravy zverejnilo zmluvu s Austrian Airlines, ktorú uzatvorilo pred necelými dvoma rokmi. Ide vlastne o dohodu, na základe ktorej rakúsky letecký prepravca získal väčšinový podiel v Slovenských aerolíniách bez verejnej súťaže. Práve tento postup ministerstva sa veľmi kritizoval.

Ministerstvo dopravy zverejnilo zmluvu s Austrian Airlines, ktorú uzatvorilo pred necelými dvoma rokmi. Ide vlastne o dohodu, na základe ktorej rakúsky letecký prepravca získal väčšinový podiel v Slovenských aerolíniách bez verejnej súťaže. Práve tento postup ministerstva sa veľmi kritizoval. Opozičné Slobodné fórum dokonca podalo v tejto veci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Údajnú skrytú privatizáciu preverovala aj poslanecká kontrola, no bez akéhokoľvek zistenia. Rezort tiež plánuje odtajniť celú zmluvu so spoločnosťou Deutsche Telekom, ktorý vstúpil v roku 2000 vtedy ešte do Slovenských telekomunikácií. Na prvý pohľad by sa zdalo, že ministerstvo dopravy sa snaží zachovať transparentnosť pri predaji štátneho majetku súkromným investorom. Lenže zverejnenie zmlúv vyznieva skôr komicky. Vyzerá to tak, že niektorí politickí predstavitelia sa už chystajú na predvolebný boj, aby neboli spájaní so žiadnymi prešľapmi a mohli tak pred občanov, čiže potenciálnych voličov, predstúpiť s čistým štítom.
Kto by čakal, že napríklad v zmluve s Austrian Airlines sa zistia nejaké závažné skutočnosti, bude na omyle. Veď predsa nikto by sám od seba nezverejňoval nejaké veci, pokiaľ by mu mohli uškodiť. Určité časti tejto zmluvy sa aj tak dostali na verejnosť. Podobne je to aj s pripravovaným odtajnením zmluvy s Deutsche Telekomom, ktorá bola tiež pred časom neoficiálne zverejnená.
Celá vec by sa tak často nemedializovala a nekritizovala, keby bol proces zverejňovania dokumentov medzi štátom a súkromnými subjektmi a investormi presne legislatívne upravený. Prečo by sa nemohlo napríklad stanoviť, že obe stany musia po ukončení nejakej transakcie alebo privatizácie zverejniť obsah všetkých dokumentov? Niekto môže namietať, že tu ide aj o obchodné tajomstvo, ktoré súkromné spoločnosti nemôžu kvôli konkurencii uverejniť. Treba si však uvedomiť, že v takýchto veciach ide aj o štátny majetok, respektíve verejné financie, teda peniaze daňových poplatníkov, ktorí majú ústavné právo na informácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 22:56