Jaroslav HaščákHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Číňania majú v hľadáčiku ďalšieho žraloka zo Slovenska. Penta je v hre o miliardovú investíciu

16.03.2016, 09:24
Autor:
TASRTASR
Čínska spoločnosť CEFC, ktorá vlani preinvestovala v Česku zhruba 369,78 milióna eur, rokuje podľa informácií Radiožurnálu Českého rozhlasu o možnosti vstupu do investičnej skupiny Penta.

Ak by sa obe strany na obchode dohodli, bola by to už druhá investícia do veľkej česko-slovenskej finančnej a priemyselnej skupiny.

V minulom roku totiž CEFC získala desatinu v skupine J&T a nedávno denník Mladá fronta DNES priniesol informáciu, že by v nej mala svoj podiel navýšiť na polovicu, a to za investíciu vo výške zhruba 1 miliardy eur.

Haščák a spol. by stratili polovicu podielu

V prípade Penty sú rokovania s CEFC podľa dôveryhodných zdrojov iba na začiatku. V hre je však údajne ponuka, že by CEFC investovala niekoľko miliárd eur do kapitálu skupiny, a za to by získala 50 % jej akcií. Svoje podiely by si tak na polovicu znížili všetci terajší vlastníci Penty. Najväčšie podiely, celkovo vyše 80 %, majú zakladatelia skupiny Marek Dospiva a Jaroslav Haščák. O zvyšný podiel sa delia Jozef Oravkin, Eduard Maták a Iain Child.

Obe strany podpísali dokumenty o mlčanlivosti, takže oficiálne informácie nie je možné získať. Penta nechcela informácie komentovať. Ako pre Radiožurnál Českého rozhlasu uviedol jej hovorca Ivo Mravinac, spoločnosť sa vyjadruje zásadne len k uzatvoreným obchodom, nie k špekuláciám. Podobne reagovala aj CEFC, pričom podľa hovorcu Pavla Bednářa medzi nimi v súčasnosti neprebieha finalizácia žiadnej obchodnej transakcie.

V každom prípade, rokovania o prípadnom predaji polovice skupiny nie sú vedené tak, že by sa nejaká dohoda mohla podpisovať už pri návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku koncom marca. "Ak by rokovania boli úspešné, nejaký prvý podpis predbežnej dohody sa dá očakávať až zhruba v polovici tohto roka," povedal zdroj blízky rokovaniam.

Penta má čo ponúknuť

Dôvodom, prečo sa CEFC môže o Pentu zaujímať, je nepochybne jej investičné portfólio. Skupina vlastní viacero zaujímavých podnikov a inštitúcií v odvetviach, ktoré sú pre Číňanov príťažlivé. V Česku má vo vlastníctve napríklad výrobcu lietadiel Aero Vodochody a priľahlý areál vojenského letiska, ktorý firma plánuje prebudovať na verejné letisko pre dopravné lietadlá nízkonákladových prepravcov.

Okrem toho Penta vlastní firmy v odvetviach ako zdravotníctvo, finančníctvo, ďalej mäsokombináty, strojárske podniky, ale napríklad aj stávkovú spoločnosť Fortuna a developérske projekty. Nedávno kúpila aj vydavateľstvo Vltava-Labe-Press. Okrem toho Penta podniká nielen v Česku, ale aj na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku, Nemecku a v ďalších piatich krajinách Európy.

Vstupom do spoločnosti, ktorá spravuje aktíva v hodnote okolo 180 miliárd Kč, by si teda čínsky investor výrazne rozšíril svoje pole pôsobnosti nielen v Česku, ale v celej strednej Európe. Pre Pentu by potom prílev desiatok až stovky miliárd korún od CEFC znamenal omnoho rýchlejší rozlet vo veľkých investíciách.

Číňania sa v Prahe udomácňujú

Skupina CEFC vstúpila na český trh iba minulý rok, no hneď vo veľkom štýle. Okrem investície do finančného kolosu J&T Finance Group kúpila 60 % vo futbalovom klube Slavia a podpísala aj dohodu o kúpe až 50 % v leteckom prepravcovi Travel Service, ktorý spoluvlastní ČSA.

Okrem toho kúpila väčšinový podiel v skupine Pivovary Lobkowicz, podiel vo vydavateľstve Empresa Media a Médea Group a k tomu si prihodila dve historické budovy v centre Prahy. Jednou z nich je budova bývalej Živnobanky v ulici Na Příkopě, kde si chce CEFC vybudovať svoje "európske sídlo".

A chystajú sa ďalšie významné investície. Firma sa podľa nedávnej informácie českého prezidenta Miloša Zemana zaujíma o historické kúpele Kyselka pri Karlových Varoch a pripravený je napríklad aj jej vstup do strojární Žďas.

01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 04 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:51