StoryEditor

Pomoc pre Grécko sa predĺži o štyri mesiace, dohodli sa krajiny eurozóny

20.02.2015, 13:27
Autor:
hašhaš
Minister financií Malty pred rokovaním euroskupiny popísal, s akým návrhom idú diskutovať Nemci.

Záchranný program úverovej pomoci pre zadlžené Grécko sa predĺži o štyri mesiace. V Bruseli sa na tom dohodli ministri financií krajín eurozóny. Podľa agentúry Reuters o tom informovali oficiálne zdroje z Grécka i ďalších krajín. Existujúca pomoc končí 28. februára. Atény žiadali predĺženie o pol roka.

"Hotovo. Na štyri mesiace, "povedal jeden z oficiálnych zdrojov.

Dohoda odstraňuje bezprostredné riziko, že Grécku dôjdu peniaze budúci mesiac a že by možno bolo donútené opustiť eurozónu. Ľavicová vláda v Aténach tak dostala priestor k tomu, aby sa pokúsila vyjednať dlhodobo priaznivejšie podmienky pre splácanie dlhov medzinárodným veriteľom.

Nemecko, ktoré je najvplyvnejším členom Európskej únie a hlavný grécky veriteľ, vraj však vyzvalo Atény, aby výrazne upravili svoje reformné záväzky, ako vyjadrilo súhlas s predĺžením finančnej pomoci.


Grécko má nádej. Ministri vypracovali text dohody o predĺžení pomoci

Rokovanie zástupcov eurozóny začalo večer v Bruseli s niekoľkohodinovým oneskorením. Zdroje Reuters zdôraznili, že zatiaľ nebola dosiahnutá žiadna formálna dohoda v rámci Euroskupiny, ktorú tvorí 19 ministrov financií krajín eurozóny.
"Ide o počiatočnú dohodu o spoločnom návrhu textu medzi inštitucionálnymi partnermi, ktorú predložíme všetkým ministrom," povedal nemenovaný grécky činiteľ po prípravných rozhovoroch, ktorých sa zúčastnili zvlášť ministri financií Nemecka Wolfgang Schäuble a Grécka Janis Varufakis a tiež šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová a európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici. "Detaily môžu byť doladené neskôr. Uvidíme, "dodal zdroj Reuters.

Dvojstranový návrh textu navrhuje ministrom Dijsselbloem. Rokovania sa okrem Lagardeovej zúčastňuje aj šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. MMF a ECB sú s eurozónou aj gréckymi veriteľmi.


Tsipras reformy nezmení. Nemcom omylom poslal zlý návrh

Alexis Tsipras nechce zmeniť podmienky záchranného programu. Nemecký denník Bild zistil, že minister Janis Varufakis napísal spolu s predsedom Komisie Jeanom-Claudom Junckerom a šéfom euroskupiny jeroenom Dijsselbloemom v stredu list, v ktorom žiada o predĺženie záchranného programu s uistením, že grécka vláda bude naďalej dodržiavať úsporné opatrenia, ku ktorým sa zaviazala predchádzajúca vláda. "Administratívna chyba" však spôsobila, že sa do rúk Nemcov dostala nedokončená verzia listu bez spomínaného uistenia. Z tohto dôvodu Nemecko označilo grécky plán za "nedostatočný".

Minister Janis Varufakis však tvrdenia nemeckého denníka odmietol.

 

 

Lídri Grécka a eurozóny v týchto chvíľach rokujú o spomínanom návrhu.


Blok vedený nemeckými predstaviteľmi rokuje s Gréckou vládou o záchrannom programe a ochote nechať Atény opustiť eurozónu. Povedal to minister financií Malty Edward Scicluna pre Bloomberg Business.

"Gréci, na vlastné nešťastie, nevedia ako fungujú pravidlá euroskupiny," povedal Scicluna v rozhovore pred krízovým stretnutím ministrov financií eurozóny. "Sú tu úplne noví a to pre nich problémom," povedal o čerstvej vláde.

"Myslím, že dospeli do bodu, kedy povedia Grécku "ak naozaj chcete odísť, choďte," hovorí Scicluna. "A podľa mňa to myslia vážne, pretože Nemecko, Holandsko a ďalšie krajiny budú tvrdé a budú trvať na tom, aby sa Grécko odplatilo za solidaritu rešpektovaním podmienok."

Predstavitelia euroskupiny dnes rokujú o návrhu, ktorý poslala Grécka vláda. Mala v ňom žiadať predĺženie záchranného programu o ďalších šesť mesiacov. Tvrdo sa proti požiadavkam Atén postavilo Nemecko. "List z Atén nie je skutočným návrhom riešenia," uviedol pre agentúru DPA hovorca spolkového ministerstva financií Martin Jäger. Podľa neho sa Grécko žiadosťou v skutočnosti snaží zaistiť si preklenovacie financovanie bez plnenia podmienok záchranného programu. "List nezodpovedá kritériám dohodnutým v pondelok na rokovaní Euroskupiny."


Čo hovoria lídri pred rokovaním

Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie

"Grécko vidím ako trvalého člena európskej rodiny. Grexit sa nestane."

Francois Hollande, francúzsky prezident

"Grécko je v eurozóne a v eurozóne aj zostane."

Wolfgang Schäuble, nemecký minister financií

"Čo malo byť povedané, už povedané bolo."

01 - Modified: 2007-03-20 21:19:29 - Feat.: 0 - Title: Ako postupovať pri zamedzení dvojitého zdanenia príjmov rezidenta v Slovenskej republike?
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:50