StoryEditor

Putin nachystal amnestiu pre oligarchov

27.05.2013, 00:00
Šéf Kremľa Vladimir Putin plánuje zrušiť tresty pre zhruba šesťtisíc podnikateľov.

Tisícky bohatých Rusov, ktorí sa dostali do nepriazne Kremľa a skončili v zahraničnom exile alebo za mrežami, sa môžu už čoskoro dočkať veľkej amnestie.  Chystá ju pre nich prezident Vladimir Putin, ktorý plánuje zrušiť tresty pre zhruba šesťtisíc podnikateľov. Išlo by o tak o bezprecedentný krok zo strany Putinovho Kremľa, ktorý bol doteraz známy skôr veľmi tvrdým postojom voči všetkým oligarchom, čo sa mu odmietli podriadiť.

Návrh amnestie pripravil pre Putina ruský ombudsman pre obchod Boris Titov. „Schváliť by sa mohol už o tri alebo štyri týždne. Výrazne by to zlepšilo investičné prostredie v krajine,“ povedal cez víkend Titov pre ruský denník Kommersant.

Útek do exilu
Amnestia by sa tak mala týkať množstva ľudí, ktorí v 90. rokoch ušli do cudziny, keďže doma im hrozilo stíhanie a súd. Ide napríklad o Leonida Nevzlina, bývalého vysokopostaveného manažéra ropného gigantu Jukos, ktorého bývalý šéf Michail Chodorkovskij skončil za mrežami. Nevzlin mal väčšie šťastie – ušiel do Izraela, kde je dnes z neho vplyvný biznismen.

Na prepustenie väznených podnikateľov v Rusku pritom tlačia nielen silní muži biznisu, ale aj zahraničie. „Hlavným problémom je fakt, že ruské súdnictvo je nefunkčné. V tomto prípade ide o množstvo ľudí sediacich za ekonomické zločiny, ktoré buď vôbec nespáchali alebo sú to len nejaké drobné sumy. Ruské súdy majú vo zvyku v takmer všetkých trestno-právnych veciach vyniesť rozsudok viny,“ vysvetlil pre HN expert na Rusko Ondřej Soukup.
Ďalším dôvodom je však aj preplnenosť ruských väzníc. Tie sú známe katastrofálnymi podmienkami.

Vykonštruované procesy
Zatiaľ nie je jasné, koho by sa amnestia týkala. Už teraz sa však ozývajú hlasy, že najúhlavnejší Putinovi nepriatelia zostanú za mrežami až do vypršania trestu. V prípade Chodorkovského to bude na budúci rok.

Svedčí o tom aj skutočnosť, že počet chystaných udelení amnestie sa oproti pôvodnému návrhu, ktorý počítal so 110-tisíc omilostenými, poriadne skresal. „V mnohých prípadoch ide o vykonštruované prípady. Polícia alebo prokuratúra takýmto spôsobom vymáhali peniaze od biznismenov ako nejaké výpalné. No vyzerá to tak, že táto amnestia bude veľmi obmedzená,“ pripomenul Soukup.

Putin totiž vyhlásil, že spoločenská nebezpečnosť niektorých oligarchov je vyššia, než sú činy, pre ktoré boli odsúdení. „To je podľa mňa jednoznačný signál, že Michail Chodorkovskij môže zabudnúť na to, že by sa ho amnestia mohla týkať,“ dodal Soukup.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. máj 2024 00:56