StoryEditor

Tony Blair zarába milióny. Za rady

07.05.2013, 00:00
Expremiér sa zaradil medzi najbohatších Britov vďaka prednáškam aj poradenstvu.

Desať rokov patril ako britský premiér k najvplyvnejším svetovým lídrom. Dnes sa čerstvý šesťdesiatnik Tony Blair zaraďuje medzi najbohatších Britov. „Jeho majetok sa odhaduje zhruba na 60 miliónov libier. Prvýkrát sa tak meno Tonyho Blaira objavuje v rebríčkoch obyvateľov Británie s najväčším majetkom,“ tvrdí denník Daily Telegraph.
Muž, ktorému okrem iného vyčítajú zavlečenie Británie do vojny v iraku, pritom najviac zbohatol práve po odchode z premiérskeho úradu na londýnskej adrese Downing Street 10. O jeho prednášky a poradenské služby je obrovský záujem – len vlani na prednáškach zarobil 20 miliónov libier.

Pomoc Kazachstanu
Teflónový Tony, ako Blaira pomenovali britské médiá pre jeho schopnosť nepripúšťať si akúkoľvek kritiku, využil vo svojom novom biznise dávne kontakty z politiky. Zoznam politikov, inštitúcií či súkromných spoločností, ktorým radil, je kaťdým rokom dlhší.

Len od kazašského prezidenta Nursultána Nazarbajeva si mal Blair vypýtať za poradenské služby. Údajne mu radil, ako z Kazachstanu spraviť modernú ekonomickú veľmoc Ázie. „Nemali sme ešte lepšieho poradcu,“ pochvaľoval Nazarbajev bývalého britského premiéra, ktorý včera oslávil rovnú šesťdesiatku. Blair pritom tvrdí, že svojimi poradenskými službami podporil politickú, ekonomickú aj sociálnu reformu Kazachstanu, ktorý je na dobrej ceste vyrovnať sa Singapuru.

Ďalším klientom expremiéra bola americká banka JP Morgan. Na poradenstve pre tohto bankového giganta si Blair prilepšil o vyše 2,5 milióna libier ročne. Od katarského šejka, ktorému radil, ako vládnuť, zase dostal 27 miliónov libier.

Okrem poradenstva si Blair privyrába aj prednáškami. Za nedávny prejav na konferencii o filantropii v Pekingu zinkasoval okolo 125-tisíc libier. „Potrebujeme filantropiu, aby sme zmiernili nepriateľstvo voči bohatým,“ vyhlásil vtedy pred obecenstvom plným boháčov.

Za účasť na jeho prednáške neváhal 1 500 libier zaplatiť aj zakladateľ Microsoftu a jeden z najbohatších ľudí sveta Bill Gates či Austrálčan s najväčším majetkom Andrew Forrest.

Ďalšie peniaze tečú Blairovi za to, že príde ako pozvaný hosť na akcie bohatých ľudí. V roku 2010 si ho zavolal azerbajdžanský miliónár Nizami Pirijev. Za 90-tisíc libier slávnostne otvoril metanolový závod v Baku. Ten okrem milionára Pirijeva podporila aj banka, za ktorou stojí práve britská vláda.

Za prednášky, knihy či poradenstvo už Blair dostal viac ako 150 miliónov libier. Veľkú časť z toho však rozdal do rôznych charitatívnych projektov.

Nepriateľstvo Britov
Kým však v zahraničí je Blair vysoko uznávaný, doma mu mnoho ľudí nevie prísť na meno. A to nielen konkurenční konzervatívci, ktorí sú momentálne pri moci, ale najmä jeho bývalí labouristi. Blarovi vyčítajú, že stranu priviedol počas jeho vlády v rokoch 1997 až 2007 na absolútne dno. „Ľudia Blaira milujú aj nenávidia. Najviac mu však vyčítajú inváziu do Iraku a to, že bol jedna ruka s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom. Ozývajú sa aj hlasy, že Blair v skutočnosti ani nevedel, čo sa v Iraku dialo, “ povedala pre HN Ivana Turner, slovenská novinárka žijúca vo Veľkej Británii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. máj 2024 23:27