StoryEditor

Najväčšia hrozba pre svet? Ázia a jej jadrové zbrane, vojny a epidémie

25.10.2013, 00:04
Autor:
IHNEDIHNED
Ázia je kontinent, pri ktorom najviac hrozí, že svojimi problémami nakazí zvyšok sveta.

Pri Afrike a Latinskej Amerike takéto choroby väčšinou nehrozia, problémy iných sú ale "systematickejšie". Agónia niektorých regiónov sa tak prejavuje po celom svete. Pre svet je najnebezpečnejšia Ázia. Pre tých, ktorí považujú ázijskú ekonomiku za zázrak a za model pre celý svet, môže byť toto tvrdenie prekvapivé. Rovnako tak pre tých, ktorí považujú za najväčšiu hrozbu Blízky východ, ktorý môže znamenať zdroj dlhodobého vojnového konfliktu. Hoci to tak skutočne je, problémy Ázie budú vážnejšie.

Ľudstvo teraz čelí niekoľkým významným hrozbám. Prvá z nich je zmena klímy, druhá šírenie jadrových zbraní, ďalšia rozšírenie neliečiteľnej choroby s veľkým počtom obeti, štvrtá ekonomická kríza, posledná ozbrojený konflikt medzi svetovými mocnosťami, teda napríklad medzi Čínou a Indiou. Samozrejme, sú tu aj iné hrozby ako terorizmus, nedostatok pitnej vody, štrukturálna nezamestnanosť, či zločinné režimy. Tie by ale nemali mať tak mohutné dopady, ako spomínaných päť hrozieb. Ázia je kontinent, ktorý má najväčší potenciál pre vznik a rozšírenie uvedených problémov. Existencia ázijských tigrov teda len maskuje to, že ide o región, ktorý predstavuje najväčšiu hrozbu pre stabilitu vo svete.

Podľa Ázijskej rozvojovej banky by mala Ázia do roku 2035 zdvojnásobiť svoju spotrebu ropy a strojnásobiť spotrebu zemného plynu. Spotreba uhlia by mala vzrásť o 81 percent. Samotná Ázia potom bude zodpovedná za emisie oxidu uhličitého, ktoré sú vedcami považované za maximálne udržateľnú úroveň pre celú planétu. Ázia je tiež najväčšou hrozbou, čo sa týka jadrových zbraní. Vysoké riziko predstavuje Severná Kórea a Pakistan, tieto krajiny naviac nemajú problém s predajom jadrovej technológie tomu, kto ponúkne viac.

V Ázii tiež nájdeme veľa dlhodobých konfliktov počnúc Afganistanom, cez Srí Lanku, až po Kašmír. A nájdeme tu veľa potenciálne explozívnyh hraničných konfliktov. Čína a India, Pakistan a India a obe Kórey. Z Ázie tiež prišla epidémia vtáčej chrípky. Tá nakoniec nenaplnila naše obavy, čo sa týka úmrtnosti, svet si ale odvtedy uvedomuje nebezpečenstvo, ktoré Ázia ohľadne šírenia chorôb predstavuje.

01 - Modified: 2005-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Núdzové pristátie neprežilo 19 ľudí
01 - Modified: 2024-05-23 06:45:18 - Feat.: - Title: Francúzsko skúšobne odpálilo raketu, ktorá je schopná niesť jadrovú hlavicu 02 - Modified: 2024-05-21 16:23:50 - Feat.: - Title: Iskandery aj Kindžaly. Na juhu Ruska sa začalo cvičenie s taktickými jadrovými zbraňami 03 - Modified: 2024-05-20 12:00:00 - Feat.: - Title: Stopuje z Česka do Nepálu: Skončil som v iránskej cele. Miestna polícia ma mala za špióna, hovorí Štěpán 04 - Modified: 2024-05-14 13:11:03 - Feat.: - Title: Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne strely Bulava, ktoré dokážu niesť jadrové hlavice 05 - Modified: 2024-05-13 12:18:20 - Feat.: - Title: Kristersson je otvorený rozmiestneniu jadrových zbraní vo Švédsku v čase vojny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 14:31