StoryEditor

Dolár v ohrození. Svet hľadá nové rezervné meny

01.08.2013, 18:00
Popularita kanadského a austrálskeho doláru rastie, môžu sa stať rezervnými menami.

Podľa novozverejnených dát Medzinárodného menového fondu hrajú austrálsky a kanadský dolár stále významnejšiu úlohu v oblasti rezervných mien. V porovnaní s menami ako americký dolár, euro, jen a libra je ich celkový význam stále obmedzený - austrálsky a kanadský dolár predstavujú asi 3 percentá menových rezerv, u ktorých je známe ich zloženie. Ich podiel sa ale medzi rokmi 2007 a 2012 strojnásobil. K jeho prudkému rastu došlo najmä po roku 2009, teda po zhoršení krízy vo vyspelých krajinách a najmä v Európe.

Dopyt po netradičných menách rastie

Čím môžeme dopyt po netradičných menách vysvetliť? Na prvý pohľad sa ponúka niekoľko úvah. Predovšetkým môže dochádzať k tomu, že rastúca atraktivita kanadského a austrálskeho dolára odráža skutočnosť, že ide o komoditné meny. Kurz týchto mien má totiž prekvapivo silný predikčný potenciál ohľadom vývoja globálnych cien komodít. Niektorí správcovia rezerv ich tak môžu používať s cieľom nepriamych investícií do komodít.

Aktíva denominované v iných než tradičných rezervných menách môžu tiež podľa niektorých názorov ponúkať vyššie výnosy, pretože krajiny, ktoré tieto meny používajú, neboli natoľko postihnuté krízou. Treťou možnosťou je to, že rastúca popularita netradičných mien odráža zmenu vo finančných a obchodných väzbách vo svetovej ekonomike. A nakoniec tu môže byť vplyv rizika, ktoré súvisí s dlhom jednotlivých vyspelých krajín a nedostatkom globálnych bezpečných aktív. Austrália i Kanada totiž patrí medzi hŕstku krajín, ktoré si udržali rating AAA.

Populárne sú vďaka bezpečnosti a stabilite

Podľa našej štúdie môže rastúcu atraktivitu kanadského a austrálskeho dolára vysvetliť iba posledná spomínaná možnosť. Vyššie ceny komodít príčinou pravdepodobne nebudú, pretože podiel týchto mien v rezervách začal prudko rásť v dobe, keď začala korekcia cien komodít. Rozdiely vo výške sadzieb sa po zintenzívnení krízy znížili, volatilita na menových trhoch naopak vzrástla. To atraktivitu kanadského a austrálskeho dolára z hľadiska carry trade stratégií znížilo. A medzinárodný obchod s Austráliou a Kanadou sa po vypuknutí krízy nijako výrazne nezvýšil. Ich meny tak zrejme ťažia z obáv z rastu rizika krajín používajúcich tradičné rezervné meny.

Či bude rast obľúbenosti netradičných mien u správcov menových rezerv pokračovať, je v tejto chvíli nejasné. Ich potenciál môže obmedzovať nedostatočná hĺbka a likvidita trhov, na ktorých sa obchodujú. Atraktivitu kanadského a austrálskeho dolára by mohol znížiť aj dôveryhodný plán fiškálnej konsolidácie u vyspelých ekonomík využívajúcich tradičné rezervné meny. V Európe je v tomto ohľade kľúčové prekonanie súčasnej fragmentácie finančných trhov, ktorá podkopáva úlohu eura ako druhej najvýznamnejšej rezervnej meny na svete.

Uvedené je výťahom z "What explains the recent rise in non-traditional reserve currencies?", autormi sú Roland Beck a Arnaud Mehl.

(Zdroj: VOX)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2015-02-03 07:39:08 - Feat.: - Title: Austrálska mena prudko oslabuje. Môže za to aj ropa 02 - Modified: 2014-05-20 14:24:27 - Feat.: - Title: Austrálsky dolár je pod tlakom 03 - Modified: 2014-04-10 22:00:01 - Feat.: - Title: V súboji dolárov majú navrch protinožci 04 - Modified: 2014-03-26 17:35:41 - Feat.: - Title: Austrálsky dolár prelomil ďalšie bariéry 05 - Modified: 2014-03-11 07:35:57 - Feat.: - Title: Čína poslala nadol akcie a austrálsky dolár
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 13:04