StoryEditor

Kríza končí. Svet porastie rýchlejšie (video)

26.01.2010, 14:42
Autor:
ČTKČTK
Aktualizované 17.30 | Medzinárodný menový fond dnes výrazne zvýšil odhad tohtoročného rastu svetovej ekonomiky a konštatoval, že oživenie z globálnej finančnej krízy a svetovej recesie je rýchlejší, než sa čakalo (na snímke šéf MMF Dominique Strauss-Kahn).

Globálny rast by mal tento rok podľa fondu dosiahnuť 3,9 percenta a budúci rok počíta s ďalším zrýchlením až na 4,3 percenta.

Fond to dnes uviedol vo svojom aktualizovanom výhľade. V minulej správe World Economic Outlook z minulého októbra menový fond na tento rok počítal s rastom o 3,1 percenta a budúci rok o 4,2 percenta.

Globálne oživenie zažíva rýchlejší rast

Fond výrazne zlepšil výhľad pre vyspelé krajiny, kde až doteraz počítal na tento rok s rastom hrubého domáceho produktu v rozsahu 1,3 percenta. Týka sa to hlavne Spojených štátov, Francúzska a Japonska. Teraz fond predpokladá, že rast v tejto skupine štátov dosiahne 2,1 percenta.

"Globálne oživenie zažíva rýchlejší rast, než sa predpokladalo, v rôznych regiónoch však postupuje rôznymi tempami," uviedol fond. Vo väčšine vyspelých ekonomík zostane rast z historického hľadiska slabý a veľkými problémami tu budú vysoká nezamestnanosť a rastúce verejné dlhy. Naopak v krajinách s rozvíjajúcimi sa trhovými ekonomikami bude oživenie vďaka väčšiemu dôrazu na domáci dopyt omnoho energickejšie. 

Pokračovať s pomocou

MMF odporučil, aby vlády ešte tento rok pokračovali v programoch stimulácie ekonomiky. Upozornil však, že rastpce vládne dlhy by už mohli začať narušovať situáciu na finančných trhoch. Za hlavné riziko pre oživenie označila správa fondu predčasný ústup centrálnych bánk od politiky vysokej ponuky lacných peňazí.

Mnohé centrálne banky podľa fondu môžu udržiavať úrokové sadzby v tomto roku stále ešte na nízkej úrovni, pretože inflácia zostane zatiaľ nízka a nezamestnanosť vysoká. 

 

Svet potiahne Čína

Krajinám strednej a východnej Európy fond mierne zlepšil výhľad na tento rok na dvojpercentný rast a v roku 2011 počíta so zrýchlením rastu na 3,7 percenta. S výrazne rýchlejším rastom než doteraz počíta menový fond aj v Rusku, a to v tomto aj v budúcom roku. Krajinám strednej a východnej Európy fond mierne zlepšil výhľad iba na tento rok, v roku 2011 počíta so slabším rastom, ako sa doteraz domnieval.

Z významných krajín potiahne globálny rast aj naďalej Čína, ktorej menový fond zvýšil odhad rastu ekonomiky na tento rok na rovných desať percent z doterajších deviatich. Výhľad na budúci rok MMF ponechal bez zmien a očakáva, že čínska ekonomika vykáže rast o 9,7 percenta.

V celej skupine rozvojových trhových ekonomík predpovedá fond tento rok rast o šesť percent a budúci rok zrýchlenie na 6,3 percenta. 

 

 
You need to upgrade your Flash Player
01 - Modified: 2023-10-01 12:00:11 - Feat.: - Title: Čo o slovenských voľbách píšu zahraničné médiá? V jednom sa zhodli 02 - Modified: 2022-05-05 10:13:36 - Feat.: - Title: VIDEO Ruža, to je, keď rozkrojíš zajatcovi penis, opisuje vlastné zverstvá ruský vojak matke 03 - Modified: 2022-04-29 08:19:38 - Feat.: - Title: Dievčatá s autíčkami, chlapci s bábikami. Konečne aspoň jedna krajina mení reklamy na hračky 04 - Modified: 2022-04-27 12:31:45 - Feat.: - Title: Trapas ruskej propagandy. Údajní neonacistickí atentátnici si čas krátili hraním The Sims 05 - Modified: 2022-05-07 18:18:53 - Feat.: - Title: Putinova milenka Kabajevová sa po dlhej dobe ukázala na verejnosti. Poslala mrazivý odkaz
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 11:51