StoryEditor

Miliónový tender: Nemocnicu pod Tatrami obnoví firma, ktorá robila aj na národnej galérii

09.02.2024, 18:07
  • Kým financovanie Rázsoch z plánu obnovy padlo a nemocnica v Martine je v ohrození, niektoré zdravotnícke zariadenia majú lepšie vyhliadky.
  • Medzi tie patrí napríklad aj Nemocnica v Poprade. Tá by sa mala dočkať zo zdrojov EÚ po viac než 50  rokoch kompletnej rekonštrukcie za desiatky miliónov eur.
  • Realizovať megainvestíciu bude firma, ktorá robila aj na známej galérii v Bratislave.

Plán obnovy vznikol ako reakcia Bruselu na pandémiu koronavírusu. Peniaze mali slúžiť v prvom rade na zelenú transformáciu, ale aj rôzne reformy. Mimoriadne zdroje sú aj nádejou pre slovenské zdravotníctvo posunúť sa o level vyššie. V hre sú nové nemocnice, ako aj vynovenie starých budov zo socializmu.

image

100 dní pod taktovkou ministerky Dolinkovej. Ako ich hodnotia poslanci Szalay, Dvořák a Stachura?

Medzi týchto kandidátov patrí aj zariadenie pod Tatrami, ktorému sa mal ujsť v rámci rekonštrukcií najväčší diel z koláča. Odhadovalo sa, že Nemocnica v Poprade zhltne až 55,6 milióna eur, avšak súťaž cenu prekreslila a skresala ju o 33 percent.

Združenie firiem Hornex a Adifex chce budovu obnoviť za 37,2 milióna eur. Výsledok tendra bol známy na konci minulého roka. Nateraz však svoje hodnotenie pred podpisom zmluvy vydal aj kontrolný útvar ministerstva financií, ktorý pokračovanie požehnal.

Robili aj na galérii

Ostatní štyria uchádzači dali ponuky od  40 do 51 miliónov. Odhad štátu teda podliezol každý z nich. V prípade vedúceho víťazného združenia spoločnosti Hornex ide o známu firmu v štátnych zákazkách. Napríklad so Strabagom pracovali na obnove Slovenskej národnej galérie. Robila aj na rekonštrukcii Univerzity Komenského v Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:21