Ilustračná fotografia. FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Rast cien v potravinách sa spomaľuje, pomáha to s utlmením inflácie na Slovensku

28.08.2023, 10:23
Autor:
TASRTASR

Maloobchodné ceny potravín v máji tohto roku pritom v prípade predajcov potravín SAMO rástli medziročne v priemere o 15,2 percenta, v prípade drogérie a hygienických potrieb o 13,4 percenta.

Spotrebiteľské ceny v obchodných sieťach združených v Slovenskej aliancii moderného obchodu zaznamenali aj v júli 2023 nižší rast než v období predtým. Informovala o tom aliancia.

Ceny potravín u týchto predajcov zaznamenali priemerný medziročný nárast o 12,4 percenta, pri drogérii a hygienických potrebách to bolo 10,9 percenta. Uvedené údaje vychádzajú z vlastných dát obchodných reťazcov SAMO a odrážajú vývoj cien tam reálne kupovaných tovarov.

Rast cien spomaľuje

Maloobchodné ceny potravín v máji tohto roku pritom v prípade predajcov potravín SAMO rástli medziročne v priemere o 15,2 percenta, v prípade drogérie a hygienických potrieb o 13,4 percenta.

"Ako je z týchto údajov zrejmé, rast cien v obchodných sieťach našich členov sa trvalo spomaľuje. To prispieva k všeobecnému tlmeniu inflácie na Slovensku, keďže v týchto obchodných sieťach nakupuje väčšina spotrebiteľov na Slovensku. Profitujú z toho aj ich zákazníci, pretože ceny v predajniach členov SAMO patria v súčasnosti k najnižším na trhu," povedal predseda SAMO Martin Krajčovič.

image

Ovocie či mäso aj za polovicu. Biedronka by na Slovensko mohla priniesť lacnotu

K spomaleniu inflácie cien potravín v obchodoch SAMO prispela najviac kategória mäsa, ktorá v júli zaznamenala priemerný medziročný rast o štyri percentá. Priaznivo sa vyvíjala aj cena mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré boli vyššie o 6,3 percenta. Naopak, ceny v júli medziročne najmenej klesali v kategórii ovocia a zeleniny a pečiva.

Zľavy a akcie

"Pri mäse sa odzrkadlil najmä priaznivý vývoj cien hydiny a hydinových výrobkov. Rovnako pozitívne sa vyvíjala situácia na trhu s mliekom, ktorého cena sa určuje na medzinárodných trhoch, kde sa situácia stabilizovala a nedochádzalo k turbulenciám. Opačný vývoj v prípade ovocia a zeleniny bol spôsobený hlavne neúrodou niektorých komodít a ich nepriaznivou cenou na medzinárodných trhoch. Do ich cien stále zasahuje aj energetická kríza," vysvetlil Krajčovič.

Uvedené cenové údaje SAMO podľa neho nezohľadňujú predajné akcie a zľavy z vernostných programov. Ak by sa zarátali, inflácia cien u týchto obchodníkov by bola ešte nižšia, pretože prostredníctvom akcií a zliav predávajú viac ako polovicu svojho potravinového sortimentu.

image

Ceny poľnohospodárskych výrobkov klesli takmer o štvrtinu, priemysel stále tlačí hore drahá elektrina a plyn

Pri porovnaní s júlovými údajmi Eurostatu (+10,8 percenta) podľa aliancie vyplýva, že priemerná medziročná inflácia potravín sa v členských obchodných sieťach SAMO dlhodobo pohybuje približne na rovnakej úrovni, ako je priemer v Európskej únii.

Obchodníci združení v SAMO sa podľa Krajčoviča rozhodli zverejňovať vlastné údaje o inflácii svojich cien s ohľadom na pozornosť, ktorá sa tejto téme venuje v rámci celospoločenskej diskusie.

Krajčovič dodal, že uvedené údaje sa týkajú výhradne cenového vývoja u predajcov SAMO, nespochybňujú zverejňované dáta Štatistického úradu, ktoré sú vypočítané na základe odlišnej metodiky a ktoré zohľadňujú vývoj inflácie v rámci celej Slovenskej republike.

01 - Modified: 2023-08-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ovocie či mäso aj za polovicu. Biedronka by na Slovensko mohla priniesť lacnotu 02 - Modified: 2023-08-18 11:48:27 - Feat.: 1 - Title: Inflácia smeruje nadol. Slovensko je v skupine 12 krajín Európskej únie, kde júlové ceny poklesli 03 - Modified: 2023-08-18 07:34:11 - Feat.: 1 - Title: Medziročná harmonizovaná inflácia sa drží nad desiatimi percentami, dole ju ťahá zrušenie koncesií
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-19 12:54:11 - Feat.: - Title: Regulácie v Maďarsku pridusili Tesco. Aké marže má top reťazec v našom regióne? 04 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:12