StoryEditor

Výrobky vo vašich domácnostiach sú plné detskej práce, tvrdí Amnesty International

03.12.2016, 23:00
Autor:
emoemo
Deti pracujú v nebezpečných podmienkach a musia nosiť až dvadsaťpäťkilogramové vrecia.

Deväť globálnych firiem dodávajúcich veci dennej potreby, ako sú Colgate-Palmolive, Kellogg 's, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser a Unilever, využíva pri výrobe svojich produktov palmový olej od singapurskej firmy, ktorá zamestnáva malé deti. Tvrdí to nezisková organizácia Amnesty International (AI).

Podľa AI pracujú v indonézskej pobočke singapurskej firmy Wilmar, ktorá dodáva palmový olej tiež deviatim svetovo známym výrobcom vecí denne používaných v domácnostiach, deti medzi ôsmimi a štrnástimi rokmi. Na palmových plantážach sa pritom používajú toxické pesticídy a deti musia podľa správy AI ťahať až štvrťmetrákové vrecia s palmovými plodmi, píše britský Independent.

Niektoré chodia do práce po škole, cez víkendy alebo cez prázdniny, iné do školy nechodia vôbec, aby mohli s rodičmi pracovať na plantážach.
AI požiadala menované firmy o potvrdenie, či palmový olej na zozname ich výrobkov pochádza z indonézskeho podnikania firmy Wilmar. Ide napríklad o zmrzlinu Magnum, zubnú pastu Colgate, kozmetiku Dove, polievky Knorr, šampóny Pantene, čokolády Aero a KitKat alebo prací prášok Ariel.

Sedem z nich deklarovalo odber od Wilmaru, ale len Kellogg's a Reckitt Benckiser poskytli Amnesty detaily o tom, ktorých výrobkov sa to týka.

"Tieto zistenia budú šokovať každého zákazníka, ktorý verí, že v supermarkete robí etické rozhodnutia, keď si kúpi produkt, ktorý tvrdí, že využíva udržateľné množstvo palmového oleja," mieni vyšetrovateľka Amnesty International Meghna Abrahamová. "Niečo je tu zle, keď deväť firiem, ktoré vlani mali tržby celkovo 260 miliárd libier (308 miliárd eur), nie sú schopné nič urobiť so strašnými podmienkami, v ktorých si ľudia spracovávajúci palmový olej zarábajú doslova almužnu," dodala.

Wilmar priznal, že pri jeho aktivitách dochádza k neustálym problémom s prácou. Napriek tomuto zneužívaniu, traja z piatich pestovateľov paliem, ktorých AI v Indonézii vyšetrovala, sú certifikovaní ako producenti "udržateľného" palmového oleja na základe Dohody o udržateľnosti palmového oleja z roku 2004 ako snahy o prečistenie sektoru palmového oleja po ekologických škandáloch.

"Táto správa jasne dokazuje, že spoločnosti zneužívali Dohodu ako záštitu, aby sa vyhli väčším kontrolám. Naše vyšetrovanie odhalilo, že tieto spoločnosti vedú silnú dokumentovú politiku, ale žiadna nebola schopná dokázať, že by odhalila zrejmé riziká zneužívania v dodávateľskom reťazci Wilmar," povedala Seema Joshiová, vedúca oddelenia Biznis a ľudské práva v Amnesty International.

Všetky uvedené firmy až na jednu sú signatármi uvedenej dohody, a použitie udržateľného oleja avizujú ich weby aj etikety. Žiadna zo spoločností, ktoré AI kontaktovala, neodmietla zistenia o zneužívaní pracujúcich a ani nepredložila žiadne dôkazy o tom, že by proti tomu nejako zasahovala.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-05-05 07:18:41 - Feat.: - Title: Nenávisť proti židom rastie. Najmenej štyri synagógy na Manhattane v sobotu dostali hrozby bombou 02 - Modified: 2024-05-05 07:21:19 - Feat.: - Title: Brazíliu po silných dažďoch zalialo bahno, obetí záplav je už vyše 50 03 - Modified: 2024-05-05 07:14:05 - Feat.: - Title: Extrémne sucho na Filipínach opäť odkrylo 300-ročné potopené mesto 04 - Modified: 2024-04-29 08:12:42 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie do Rwandy 05 - Modified: 2024-05-05 07:15:23 - Feat.: - Title: V Keni vlani polícia mimosúdne zabila 118 ľudí, tvrdia aktivisti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 05:37