StoryEditor

Vláda už nechce prijímať škodlivé opatrenia

25.05.2004, 00:00
Všetky návrhy, ktoré bude schvaľovať vláda, bude musieť najskôr posúdiť ministerstvo hospodárstva z hľadiska ich vplyvu na podnikateľské prostredie, podobne ako sa povinne posudzuje ich vplyv napríklad na rozpočet, životné prostredie a zamestnanosť.

Navrhol to podpredseda vlády Ivan Mikloš pri rokovaní o Akčnom návrhu opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia v priebehu roka 2004, ktoré včera prerokovala Porada ekonomických ministrov. Konštatoval, že vláda si to často neuvedomila a prijala viacero opatrení, ktoré podnikateľské prostredie napokon zhoršili. Akčný návrh, ktorý včera predkladalo ministerstvo hospodárstva, obsahom zaostával podľa Mikloša za svojím názvom, bol málo akčný a príliš všeobecný. Vláda ho prerokuje bez schváleného záveru PEM, pretože ministerstvo životného prostredia nepovažuje, ako ministerstvo hospodárstva, za dôležitú analýzu vplyvu Recyklačného fondu na podnikateľské prostredie a nemieni v ňom vykonať zmeny. Rozpor môže riešiť vláda aj v úlohe odporúčanej ministerstvu spravodlivosti.
Termínovať súdne konanie?
Najčastejšie pripomienky podnikateľských organizácií sa dožadujú najmä zlepšenia vo vymáhateľnosti práva. Ministerstvo spravodlivosti by podľa akčného programu malo pripraviť návrh legislatívnych úprav, ktorými sa umožní záväzne stanoviť termíny maximálneho trvania obchodných sporov. Podľa ministerstva spravodlivosti sa to však legislatívne nedá riešiť. Občiansky súdny poriadok nestanovuje súdu lehoty na vydanie rozhodnutia vo vzťahu k žiadnemu druhu agendy v rámci občianskeho súdneho konania, obchodnoprávnu agendu nevynímajúc. Ustanovenie lehoty na rozhodnutie v sporovej veci by predstavovalo zatiaľ bezprecedentný zásah do samotných princípov občianskeho súdneho konania. Ministerstvo podotýka, že treba posudzovať i jeho súlad s ústavou. Zlepšiť podnikateľské prostredie by mali aj jednotné podmienky umožňujúce zrovnoprávnenie štátu, štátnych podnikov a súkromného sektora v platení do poistných fondov.

Katastre nehnuteľností
V ďalšej podnikateľmi často kritizovanej oblasti - v katastroch - program ukladá pripraviť novelu katastrálneho zákona a v rámci nej upraviť lehoty na rozhodovanie o vklade práva do Katastra nehnuteľností a riešiť problémy s duplicitným vlastníctvom k tej istej nehnuteľnosti. Úrad geodézie, kartografie a katastra má urýchliť aj obnovu evidencie pozemkov a právnych vzťahov k nim a spresniť ustanovenia týkajúce sa zápisov registrov do katastra.

Odkryť verejné obstarávanie
Novelou zákona o verejnom obstarávaní by sa mala rozšíriť právomoc výberových komisií vo verejnom obstarávaní, aby mohli prerokovať a vybaviť menej závažné námietky. Novela by mala umožniť uchádzačom dodatočne doplňovať doklady a potvrdenia neovplyvňujúce výhodnosť predložených ponúk tak, aby nepodstatné formálne nedostatky neboli dôvodom na vylúčenie zo súťaže. Na druhej strane sa musí vylúčiť možnosť dodatkovania zmlúv po ukončení výberového konania a v prípade zistenia takýchto prípadov sankcionovať obstarávateľ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:02