StoryEditor

Whirlpool sa rozhodol pre Poľsko

05.04.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Americký výrobca domácich spotrebičov Whirlpool investuje v poľskej Vroclavi do výroby sporákov, chladničiek a umývačiek riadov. Podľa šéfa slovenského závodu Whirlpoolu na výrobu automatických práčok Errica Biondiho o rozšírení poľského závodu rozhodli viaceré faktory.

Americký výrobca domácich spotrebičov Whirlpool investuje v poľskom Vroclave do výroby sporákov, chladničiek a umývačiek riadov približne štyri miliardy korún, čím v uvedenom regióne vytvorí asi tisíc nových pracovných miest.
Podľa šéfa slovenského závodu Whirlpoolu na výrobu automatických práčok Errica Biondiho o rozšírení poľského závodu rozhodli viaceré faktory, napríklad okamžitá dostupnosť lokality, parametre existujúcej infraštruktúry, dostatok talentovanej pracovnej sily, ako aj vládnej podpory. "Napriek tomu, že Slovensko túto investíciu nezískalo, bude Poprad zohrávať v našej stratégii naďalej dôležitú úlohu. Cieľom spoločnosti je totiž zvýšiť súčasné kapacity popradského závodu v roku 2005 na dva milióny pračiek," uviedol Biondi. Problémy pri realizácii tohto zámeru však podľa neho spôsobujú ťažkosti pri vyrovnávaní potrebnej plochy za reálnu cenu, keďže ceny nehnuteľností v okolí závodu sú oveľa vyššie ako súčasné trhové ceny.
O investičnom rozhodnutí amerického výrobcu domácich spotrebičov informoval poľský denník Rzeczpospolita, podľa ktorého v hre okrem Slovenska a Poľska bola aj Česká republika. Informáciu denníku potvrdilo aj americké veľvyslanectvo vo Varšave.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 20:08