StoryEditor

Tatranci sa boja. Aj zliav Bulharska

22.10.2013, 23:59
Dotácie na vízových turistov nebudú a tatranským hotelierom pribúdajú vrásky na čele.

Ani nie zo zlých rezervácií, ako toho, že Slovensku chýba nápad, ktorý by k nám mohol prilákať viac zahraničných návštevníkov. Najmä, keď konkurencia nespí. „Ak napríklad Andorra alebo Bulharsko na poslednú chvíľu poskytnú tretinové zľavy, veľa turistov to môže z Tatier odkloniť,“ hovorí majiteľ cestovnej kancelárie Pilgrimtour Mark Blistein, ktorá na Slovensko prináša najviac ruských turistov.

 

Treba dva milióny

Na začiatku stál nezvyčajný nápad. Rezort dopravy najskôr na začiatku jesene predstavil dotačnú schému na prilákanie turistov z vízových krajín. Na Slovensku ide najmä o ruských a ukrajinských turistov. Hotelom, v ktorých by sa občania týchto krajín zdržali viac ako päť dní, ministerstvo sľubovalo 35-eurový príspevok. Vládni úradníci odhadovali, že podpora by sa týkala približne 60-tisíc turistov. Na to vyčlenili 2,2 milióna eur. V októbri je všetko inak. Rezort oznámil, že pre stav rozpočtu podporu v novom roku nespustí. Mark Blistein hovorí, že vládni úradníci tu dlhodobo ukazujú výborné úmysly, ale neschopnosť niečo zrealizovať. „Takto nastavené dotácie boli veľmi plošné, netransparentné, a tým málo efektívne,“ hovorí.

Podľa Blisteina hotelom a cestovkám takúto podporu dávať netreba. „Aby sa to krajine rentovalo, dotáciu treba prideliť leteckým dopravcom, ktorí turistov do krajiny privezú,“ tvrdí. Hovorí, že v susednom Rakúsku, ktoré takto aerolíniám poskytuje 60 eur, schéma primáša výsledky. Slovensko by im však malo dať viac. „Pretože produkt máme menej kvalitný,“ dodal.

Číha i Andorra

Lýdia Chovancová z termálneho parku Gino Paradise verí, že otázka platnosti „vízovej“ schémy sa do schválenia rozpočtu ešte otvorí. Hovorí, že navrhované parametre zohľadňujú preferencie Rusov ostať na Slovensku v zime dlhšie. Z rusky hovoriacich krajín očakáva rast. Šéf najväčšieho tatranského hráča TMR Bohuš Hlavatý hovorí, že podporiť príjazdy z vízových krajín bol správny nápad. „Či bola parametre nastavené dobre, nevieme z nášho pohľadu posúdiť, pretože návrh bol zrušený skôr, ako bol brandži detailne predstavený. Veríme, že po vzájomnej diskusii by sme optimálnu techniku určite našli,“ myslí si.

Z doteraz predaných kapacít TMR usudzuje stabilný záujem ruskej klientely a mierny nárast počtu Ukrajincov. V niektorých hoteloch sa už teraz míňajú silvestrovské pobyty. Riaditeľka turistického klastra Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská hovorí, že nápad podpory ako taký bol dobrý. Ak tak neurobíme my, tak nás predbehnú okolité krajiny,“ tvrdí. O detailoch schémy sa podľa nej tiež dá ešte diskutovať. Šéf turistickej ubytovne Biela Stopa v Tatranskej Lomnici Viliam Petrík upozorňuje, že na Slovensku sú už teraz efektívne podporné schémy, ktoré však veľa hotelierov pre neznalosť nevyužíva. „Napríklad U. S. Steel cez sociálny fond poskytuje pobytové poukazy, keď ich podmieňuje strávením dovolenky na Slovensku. Takých podnikov je viac,“ dodal.

01 - Modified: 2005-08-03 21:29:29 - Feat.: 0 - Title: Mladí bez práce: Príčinou školy a silné ročníky
01 - Modified: 2024-01-04 07:00:00 - Feat.: - Title: Nakúpte si vo výpredajoch tieto kúsky! Dávajte však pozor na triky obchodníkov 02 - Modified: 2023-09-13 12:41:05 - Feat.: - Title: Desiatky hier zadarmo? Steam oslavuje 20 rokov, pri tejto príležitosti doslova rozdáva vzácne kúsky 03 - Modified: 2023-08-21 09:23:30 - Feat.: - Title: Maslové sušienky za päť centov. Čínske internetové obchody spúšťajú masívne akcie 04 - Modified: 2023-08-10 13:51:03 - Feat.: - Title: Vlaky zadarmo či výhodné dovolenky. Na aké bonusy majú nárok seniori? (prehľad) 05 - Modified: 2023-08-03 21:56:00 - Feat.: - Title: Papier a plast striedajú mobilné aplikácie, k vernostným programom láka digitalizácia aj inflácia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 13:00