StoryEditor

Malacky sú na Amazon pripravené, Česko však ponúka Ostravu

19.03.2014, 17:31
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ponuka lokality v Malackách je pre americkú spoločnosť Amazon výbornou alternatívou a silnou konkurenciou. Uviedol to dnes pre TASR primátor mesta Malacky Jozef Ondrejka po tom, čo poslanci mestského zastupiteľstva v Brne v utorok (18. 3.) opäť odmietli výstavbu logistického centra tejto internetovej spoločnosti pri juhomoravskej metropole.

Pôvodne bol problémom najmä neexistujúci diaľničný privádzač, teraz poslanci diskutovali o územnom pláne a neoprávnených stavebných prácach na pozemkoch pod plánovanou halou. Z 55 členov zastupiteľstva pre výstavbu hlasovalo 25, pričom na súhlas bolo potrebných aspoň 28 hlasov. Mnohomiliónová investícia má priniesť vyše 2000 pracovných miest.

O Malackách sa už dlhšie hovorí ako o jednej z možných lokalít pre sklad Amazonu. "Priemyselný park zóny C v Malackách je v súlade s platným územným plánom maximálne pripravený pre príchod investorov. Pozemky sú majetkovo-právne vysporiadané, v zóne je kompletne vybudovaná infraštruktúra, je v priamom dotyku s diaľnicou D2 a na výstavbu hál sú vydané a platné stavebné povolenia. Teda investor môže okamžite začať s výstavbou," zdôraznil Ondrejka s tým, že z tohto pohľadu je ponuka lokality v Malackách pre Amazon výbornou alternatívou a silnou konkurenciou. "Ale som presvedčený, že ani Brno, ani Česká republika boj o túto investíciu nevzdáva," dodal.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) sa k prípadným rokovaniam s Amazonom v tomto štádiu nevyjadruje.

Vedenie mesta Ostravy znovu vyzve americkú internetovú obchodnú spoločnosť Amazon, aby plánované logistické centrum, ktoré Brno na svojom území nechce, postavila v ostravskej priemyselnej zóne v Mošnove na Novojičínsku. Uviedol to ostravský primátor Petr Kajnar. Informoval o tom server Novinky.cz.

"O prítomnosť Amazonu v regióne sme mali záujem a ten stále trvá. Mošnovská priemyselná zóna má kvalitnú infraštruktúru, dopravné spojenie vrátane letiska a aj napojenie na železnicu," uviedol primátor.

Hajtman Moravskosliezskeho kraja Miroslav Novák denníku Právo dnes povedal, že už v utorok (18.3.) po odmietnutí mesta Brna kontaktoval premiéra Bohuslava Sobotku s tým, že záujem Ostravy o výstavbu logistického centra v Mošnove stále trvá.

"Kraj už v minulosti s vedením Amazonu rokoval a vedenie vtedy preferovalo Brno. Uvidí sa, čo bude teraz, keď ich Brno odmietlo. Ostrava je momentálne oficiálnou ponukou Českej republiky pre Amazon," zdôraznil Novák s tým, že prácu by v logistickom sklade mohlo nájsť ať 2000 ľudí, čo by kraju trpiacemu vysokou nezamestnanosťou veľmi pomohlo.

Štátna agentúra CzechInvest ponúka Amazonu okrem Ostravy aj ďalšie lokality, uviedol dnes minister priemyslu a obchodu Jan Mládek. Ide napríklad o lokality v Moravskosliezskom, Plzenskom, Zlínskom a Juhomoravskom kraji.

01 - Modified: 2006-03-06 07:41:00 - Feat.: 0 - Title: Oscary: Najlepšou herečkou sa stala Reese Witherspoon
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-01 07:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne 03 - Modified: 2024-03-12 15:30:09 - Feat.: - Title: Česko je míľovými krokmi pred nami. Brno má prvú gynekológiu pre transrodové osoby, žiadostí o zmenu pohlavia je čoraz viac 04 - Modified: 2024-02-09 11:30:00 - Feat.: - Title: Na gymnáziu v Brne vyčíňa záchodový fantóm. Rozmazáva po toaletách výkaly, výtvory prezentuje ako umenie 05 - Modified: 2024-01-30 14:58:52 - Feat.: - Title: Na deň otvorených dverí univerzity v Brne prišiel muž s nabitou zbraňou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 12:31